Norge og Brexit

Oslo  20160614.
Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum med oppsummerende pressekonferanse for stortingsperioden.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20160614. Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum med oppsummerende pressekonferanse for stortingsperioden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen har vært for passiv etter Storbritannias EU-exit.

DEL

Kommentar (Bygdeposten) Folkeavstemningen i mai har alt ført til store endringer i britisk politikk, og Slagsvold Vedum mener det er på høy tid at også den norske regjering finner ut hva vi skal gjøre med vårt forhold til Storbritannia. Overfor NRK krever han at statsministeren kommer til Stortinget for å  redegjøre for saken så snart det er samlet igjen.

Storbritannia har tradisjonelt vært en av Norges viktigste allierte, og er fremdeles vår viktigste handelspartner. En evaluering av hva Brexit kan bety for forholdet over Nordsjøen er derfor svært viktig. Ifølge europaminister Elisabeth Aspaker (H) er da dette også en jobb regjeringen for lengst er i gang med. Til NTB sier hun at Slagsvold Vedum tar helt feil hvis han tror at regjeringen har sittet med hendene i fanget siden folkeavstemningen. Den har tvert om satt i gang et bredt analysearbeid

Det er viktig, for Slagsvold Vedum har rett i at Brexit vil forandre vårt forhold til Storbritannia på en grunnleggende måte. Det vil også påvirke utviklingen innad i EU, og dermed også Norges forhold til EU. Og vår rolle i EFTA, dersom Storbritannia skulle velge å bli med der. Alt dette er forhold som bør vurderes i en slik analyse. Spørsmålet er bare om det er mulig å si noe fornuftig allerede nå.

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener for mange ting er uavklart til at det gir noen mening å begynne arbeidet med å få på plass en handelsavtale med Storbritannia. Til NRK sier han at det er for tidlig nå å hevde at Norge ikke vet hvilke interesser vi har og at regjeringen mangler en strategi. Det er et godt poeng, og mange vil nok se Slagsvold Vedums krav mer som et uttrykk for Sps sterke EU-motstand, enn en reell bekymring for at regjeringen somler.

En redegjørelse fra statsministeren kan bidra til å understreke alvoret i saken, men som grunnlag for et videre strategiarbeid vil den neppe fungere. Til det er for mye uklart, både i forhold til hva britene vil og hva EU ønsker. Partene har to år på seg til å finne en løsning for Storbritannia, og landets nye statsminister har alt gjort det klart at hun vil bruke den tiden.

To år er lang tid i internasjonal politikk. Derfor er det viktig at Norge holder ulike alternativer åpne så lenge som mulig. I mellomtiden er det viktig å samle inn den kunnskap som gir et best mulig beslutningsgrunnlag. Det vil også være naturlig at regjeringen rådfører seg fortløpende med Stortinget. Det er lang tradisjon for det, i saker som berører Norges langsiktige interesser. Men dette kan foreløpig skje like effektivt gjennom Stortingets europautvalg og utenrikskomite. Det er først om regjeringen unnlater å gjøre dette, at det er grunn til å slå alarm.

Mange vil nok se Slagsvold Vedums krav mer som et uttrykk for Sps sterke EU-motstand, enn en reell bekymring for at regjeringen somler

Stein Sneve, kommentator
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags