(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Mandag ettermiddag vurderer kommunen utvida båndtvang. Det kan bety at alle hunder framover skal holdes i bånd.

– Vi prøver å få det til så fort som mulig, spesielt med tanke på snøfallet som er meldt de neste dagene, forteller naturforvalter Regine Nornes til Drammens Tidende.

Tirsdag ettermiddag er det meldt nærmere 20 centimeter snø på Konnerud. Mandag ettermiddag var det i bydelen allerede registrert en snødybde på 52 centimeter.

Nøyaktig når utvidet båndtvang vil kunne komme på plass er enda ikke avgjort, men:

– Dersom alt går på skinner: I løpet av de neste dagene, sier Nornes.

Dette er hundeangrepene

1: Søndag 1. januar:

Rådyr jaget av hund på Austad.

2: Søndag 8. jan.:

Politiet ble kontaktet av en hundeeier om at hunden hans hadde løpt fritt, og tatt et rådyr. Politiet kontaktet så viltnemnda som rykket ut til Konnerudbakken. Ved ankomst levde rådyret fortsatt. Hunden hadde spist opp bakenden på rådyret. Det var et sår mellom lårene omtrent så stort som en håndball.

– Ikke noe pent syn, og dyret hadde åpenbart lidd mye før det døde, ifølge Kai-Harald Wang i viltnemnda, som videre forteller at hundeeieren var lei seg og angret.

3: Tirsdag 10. jan.:

Dødt rådyr funnet av turgåer, på Galterud i Drammen. Turgåeren kunne ikke se skader, men varslet likevel viltnemnda som rykket ut og kunne konstatere at rådyret ikke hadde synlige ytre skader. Ble dog funnet hundespor på stedet, hvor det så ut til å ha vært kamp. Viltnemnda kontaktet veterinær som konkluderte med at det var bitt fra hund. Ikke noen hull i skinnet, men bittskader over store deler av kroppen, spesielt hals, bryst, nakke og rygg.

I halsen var det masse knust kjøtt, og det var knusningsskader i nakkevirvelen. Veterinær utelukker gaupe som tar ett bitt i strupen, og holder det til dyret kveles. Utelukker ulv som knuser nakken på dyret. Både ulv og gaupe biter også hull i skinnet.

4: Ukjent dato.

Hund jaget / tok rådyr i Krokstadelva.

5: Søndag 15. jan.:

Politiet fikk melding i 13-tiden. Hund angrep rådyr, denne gangen ved Drafnkollen. Rådyret løp fra stedet. Funnet av viltnemnda ca. kl. 15 inntil en husvegg i nærheten. En kalv. Hadde ikke fått så store skader. Valgte å ikke avlive. Hundeeier er avhørt og blir anmeldt for forholdet.

– Hunden hadde på seg GPS, så den var sluppet løs med vilje. Det er helt hårreisende at man slipper hunden ut i skogen nå, uttalte viltnemnda.

Kvinnen ble ilagt en bot på 6.000 kroner etter hendelsen.

6. Tirsdag 17. jan:

Politiet fikk melding om to løse hunder som skal ha jaget et rådyr på Mælen i Skoger. En beboer fikk hanket inn løshundene. Viltnemda ble sendt etter rådyret for å se om det var skadet. Politiet opprettet sak på forholdet. Utvidet båndtvang var innført samme dag.

Hun forteller at den utvidede båndtvangen vil komme som følge av fem hundeangrep på en drøy uke, samt den ventende snøen som vil gjøre det enda vanskeligere for rådyrene å komme seg fram.

En avgjørelse om utvida båndtvang fattes av administrasjonen, og det vil ikke være opp til politikerne å avgjøre.

– Selv om det ikke er offisiell båndtvang, skal man uansett ha kontroll på hunden sin. Å slippe hundene løs i skogen og ikke kunne se dem, betyr at man ikke har kontroll på dem.

Saken oppdateres.

Fem angrep på en drøy uke: – Som hundeeiere har vi alle et ansvar