Hvis du titter neders poå denne sida ser du at vi har fått et nytt merke; «Ansvarsmerket» heter det.

Symbolet ble lansert da «Redaktørplakaten» i Norsk Redaktørforening nylig ble lansert i oktober. Hvis du ser dette merket vet du at du leser en sak som ikke er i gruppen falske nyheter, innpakket reklame eller en pressemelding som er publisert uten at det er gjort noen journalistisk vurderinger. Grunnen til at Eikerbladet bruker merker er fordi vi vil signalisere at vi har forpliktet oss til å arbeide etter Redaktørplakatens forpliktelser.

Det har aldri vært enklere å publisere meninger, innlegg og saker enn nå. Nesten alle har tilgang til en digital plattform. Ni av ti nordmenn mellom 16 og 79 år benytter seg, ifølge Statistisk sentralbyrå (2017-tall), av denne måten å skaffe seg informasjon og innsikt på – hver dag. Du la kanskje merke til det? – vi henviser til Statistisk sentralbyrå – en pålitelig kilde. Akkurat det er én vesentlig forskjell på seriøse aktører, og de andre....

Eikerbladet vil være, og mener vi er, en seriøs aktør du kan stole på. Jo da, vi også gjør feil, men vi gjør vårt ytterste for å korrigere det så fort som mulig.

Hver eneste dag kommer det hundrevis av e-poster til oss. Avsenderen har naturligvis til hensikt å skaffe seg oppmerksomhet, med vår hjelp. Jobben vår som journalister er å vurdere motivet til avsenderen og sannhetsgehalten i budskapet. Selv om de fleste av oss vurderer offentlige instanser som seriøse avsendere, er det aldri tilfeldig at de sender oss pressemeldinger om noe de gjerne vil ha fokus på. Ett spørsmål vi alltid stiller er: Hva er det de ikke forteller?

Eikerbladet er en del av Amedia. Sammen med VG, Dagbladet, NRK, TV2 og PolarisMedia eier vi faktisk.no. Faktisk.no er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten, og det offentlige ordskiftet i Norge. Hver dag avdekker og forhindrer de spredning av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter. Det er viktig, og vi er stolte av å være en del av dette.

Se etter «Ansvarsmerket» for sikkerhets skyld. Da blir du ikke lurt.