Den svenske 16-åringen har fått hele verdens oppmerksomhet for sitt miljø- og klimaengasjement. Dagens Næringsliv har sammenlignet henne med barnegudinner i Nepal. Svenske Expressen har kåret henne til «årets kvinne 2019». I tillegg har hun fått flere priser for sitt glødende engasjement.

Det startet med en personlig og privat skolestreik i august i fjor. Hun satt foran Riksdagen i Stockholm for å få svenske politikere til å forplikte seg til Parisavtalen.
I løpet av det siste året har hennes engasjement skapt ekstreme og uvanlige tilstander. Skoleelever i hele verden har streiket for å støtte den svenske tenåringens sak og glød.
Hennes kraftfulle og gråtkvalte tale i FNs generalforsamling i New York denne uka ble for mye for noen. «Hvordan våger dere!», tordnet Thunberg til verdenslederne på FNs klimatoppmøte mandag.

Og så kommer selvfølgelig nettrollene ut sin mørke hule.
Ukvemsord som går på hennes helse og familie er mer enn upassende. Den svenske jenta mobbes av både store og små, – nei egentlig er alle som mobber bare små – små ynkelige jævler.
Det må da være mulig å være uenig uten å gå til personangrep på en ung jente.
Og ja, hun har helt sikkert kunnskapshull og sviktende resonnementer. Men, hva så – det er det flere av oss som har.

Jeg er ikke enig i alt Greta sier og mener, men du verden – jeg hyller hennes engasjement.
Hun har en agenda og visjon for å gjøre framtida og verden et bedre sted å være – for alle.
Det må vi halvgamle og overvektige gubber med grånende hår tåle – og dere andre også. Vi må også finne oss i at dette har en pris og konsekvenser for våre liv.
Hvor mange 16-åringer kjenner du som virkelig brenner for noe? Det må da være bedre å bry seg enn at telefonen og spillkontrollen brenner seg fast i fingrene til våre unge og håpefulle?

Farligst er likegyldigheten, sa fredsprisvinner Elie Wiesel i 1986.
Det er minst like aktuelt 2019. Verden trenger det sjokket Greta skaper.

Det må gå an å være uenig i sak uten å gå til personangrep.