Gå til sidens hovedinnhold

Velgerne vil trolig gi Erna & co. smekk ved valget i 2021. Hvis det ikke kommer en ny Giske-sak, da.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det store aborttoget vil dominere kvinnedagen 2019. Selv om det er KrFs inntreden i regjering som «har skylda», vil også de andre styringspartiene få litt bank, aller mest Erna Solberg. Med KrFs regjeringstaburetter ble det en ny, kanskje også uventet, debatt om abortloven. Det er ikke overraskende at KrF står for innskjerping, likevel er det overraskende at de har klart å få gjennomslag. 8. mars 2019 vil trolig «glemme» Aps indre stridigheter omkring Trond Giskes nattklubbesøk, selv om #metoo på ingen måte vil blir glemt eller skjøvet under teppet. Årets 8. mars-tog i hovedstaden vil også få et innslag av «Jesus kvinner» og «Åpne dører». De er på ingen måte tilhengere av liberale regler for selvbestemt abort. Deres fane predikerer budskapet om «Trosfrihet for kvinner». Det er vel ingen uenige i. Men, mest trolig vil de gå helt bakerst i toget; og takk for det.

Ifølge en meningsmåling utført av Respons Analyse for VG denne uka oppnår KrF 3,8 prosent. Spørsmålet var hvilket parti ville du stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. I en meningsmåling utført av Dagbladet i januar svarer åtte av ti spurte at de er imot endringen i abortloven. I den samme undersøkelsen går det fram at 73 prosent av dem som stemmer KrF er positive til endringen. FrPs velgere er nest mest positive (30 %), mens Rødts støttespillere er mest imot; bare tre prosent sier ja.

Det er derfor ikke det minste rart at mange reagerer på at et parti som ligger under sperregrensen kan bestemme noe som det suverene flertallet er imot. Vi vet at dette er politikk, og at det meste er mulig i politikken. Selv om det er lenge til neste stortingsvalg, og «manns minne» blir kortere og kortere, vil nok mange likevel huske dette når stemmen skal leveres i 2021.

Lik lønn for likt arbeid dessverre et tema også i 2019. En fersk undersøkelse viser at kvinner i gjennomsnitt tjener 88 prosent av det menn gjør. De ti siste årene har dette gapet blitt bare to prosentpoeng mindre. Vi forstår at ulike jobber har forskjellig lønn og goder, men likt arbeid må lønnes likt uavhengig om du heter Kari eller Ola.

Kommentarer til denne saken