Gå til sidens hovedinnhold

Valgthriller i Øvre Eiker: Sp flyr høyt og Høyre taper terreng

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvilket parti blir valgets vinner – og taper, hvordan fordeles mandatene, og hvem vil samarbeide med hvem? Og ikke minst; hvem får ikle seg ordførerkjedet når siste stemme er talt og forhandlinger unnagjort?

Valglokalene er stengt, meningsmålinger er historie, og velgerne har sagt sitt.

Først ut er tallene fra forhåndsstemmene. Det vil kunne si en hel del om hvor det bærer, men det kan alltid komme endringer i mandatfordelingen helt til siste stemme er talt opp.

Det ser ut som om Eikerbladet siste meningsmåling holder vann: Senterpartiet går mot et brakvalg. De går mot å sikre seg ni mandater (+5). og en oppslutning på 25,5 prosent, hvis forhåndsstemmene gir en pekepinn. Det er en oppgang på 14,1 siden valget i 2015. Dessuten er de i nærheten av å plukke ett ytterligere mandat.

Arbeiderpartiets tilbakegang ser ut til å være noe overdrevet. De er nemlig fortsatt men knepent kommunens nummer én. De kan notere seg med 26,6 prosent av forhåndsstemmene, samt to tapte mandater som vil gi partiet ti krakker i kommunestyret.

De er imidlertid i fare for å miste ett ytterligere mandat, dessuten er Ap kjent for å gjøre det godt i forhåndsstemming.

Høyre derimot ser det mindre hyggelig ut. De får 24 prosent av stemmene - ned 13,9 prosentpoeng, og får med det ni mandater (-6).

Slik foregår opptellingen

  • Kommunene begynner å telle forhåndsstemmer på valgdagen. De aller fleste er ferdig med å telle disse innen de siste valglokalene stenger klokken 21.00.
  • Fra valglokalene stenger kan kommunene begynne å telle valgtingsstemmer.
  • Klokka 17.00 tirsdag 10. september er siste frist for at sent innkomne forhåndsstemmer har ankommet valgstyrene. Kommunene starter da opptellingen av disse.
  • I den endelige opptellingen registreres også rettelsene velgerne har gjort på stemmeseddelen. Det vil variere fra kommune til kommune når dette er klart.
  • Fylkesvalgstyrene kontrollerer kommunenes opptelling av fylkestingsvalget og registrerer rettelser velgerne har gjort på stemmesedlene. Denne opptellingen skal starte så snart det lar seg gjøre.

Kilde: Valgdirektoratet

I år har rekordmange valgt å forhåndsstemme i Øvre Eiker. Tallet er 2.142 mot 1.133 ved kommunestyrevalget i 2015. Ifølge Valgdirektoratet har Øvre Eiker 15.155 stemmeberettige.

Tellingen foregår nå for fullt i det ganske land. De aller fleste stemmene blir talt opp i løpet av kvelden og natten.

Det er vanskelig å si når endelig resultat er klart, men vi må nok ikke vente helt til konstituering 31. oktober før vi vet hvem som sitter i kommunestyret.

Fortløpende oppdateringer finner du her.

(Om resultatene ikke laster – oppdater siden)

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken