Høyre vil ha en felles dugnad mot ensomhet

Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen er ordførerkandidat for Øvre Eiker Høyre.

Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen er ordførerkandidat for Øvre Eiker Høyre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPåsketiden nærmer seg, og som med andre høytider, reiser mange bort. Det betyr at mange føler seg mer ensomme i påsken enn i resten av året. Høyre foreslår derfor tiltak som kan bidra til at mennesker i alle aldre kan føle seg mindre ensomme.

Mange av oss gleder oss til høytider som påske. Skal vi tro Facebook og Instagram, er alle i fjellet med ski, "Kvikk-Lunsj" og venner. Vi skal selvfølgelig kose oss, men sånn er det ikke for alle. Nesten én av fem nordmenn er ensomme. Det rammer både unge og gamle. Vi vet at ensomhet leder til depresjon og langvarig sykdom. Og jeg tror det er vanskeligere å være alene i dag, enn før sosiale medier kom. 

Øvre Eiker Høyre vil at det gjennomføres en kartlegging av ensomhet i kommunen vår. Vi vil denne ensomheten som rammer flere og flere, til livs en gang for alle.

Høyre vil redusere ensomheten blant eldre

Øvre Eiker Høyre ønsker derfor å innføre én time ønskeaktivitet hver dag for eldre som bor på sykehjem. Aktivitetene skal de selv velge. Det skal bidra til å forebygge ensomhet og gi mer livsglede, gjerne sammen med andre beboere. Vi ønsker å styrke frivilligheten ved å etablere kurs for mennesker som ønsker å være en hjertevenn. En hjertevenn er en person som kan være med på tur, aktiviteter, være med å spise måltider eller bare være en samtalepartner.

Vårt mål er at alle hjemmeboende i kommunen vår som ønsker det skal kunne få en hjertevenn. Målet er at vi i løpet av 2020 skal kurse 100 hjertevenner. Dette skal hjelpe oss å forhindre ensomhet og sørge for at hjemmeboende eldre ikke skal behøve å spise middag eller bedrive fritidsaktiviteter alene.

Ungdom er også ensomme

15 år gamle Julie Irene Svendgård skrev det godt i Aftenposten: «Jeg klarer ikke være alt alle ønsker at jeg skal være. Det gjør at jeg blir sint på meg selv og føler meg mislykket.»

Derfor styrker Høyre, FrP og KrF i Øvre Eiker allerede skolehelsetjenesten, og vi har som en av landets første kommuner etablert en halv stilling som skolepsykolog på ungdomsskolene i kommunen allerede i 2019. Det er bare en start. Vi ønsker å styrke tilbudet om skolepsykolog ytterligere i årene som kommer. 

Dette gjør vi fordi trygge barn som trives og mestrer, lærer mer på skolen, men mest av alt fordi barna våre fortjener å leve trygge og gode liv.

Så om du synes psykisk helse er viktig, og synes du forebygging av ensomhet er viktig, ja da bør du stemme på Høyre 9. september.

Fakta

• 16 prosent, nesten én av fem, nordmenn er plaget med ensomhet

• Studier fra Canada viser at nærmiljøtilknytning er positivt forbundet med helse og helsefremmende adferd. Opplevelsen av tilhørighet eller ensomhet påvirkes imidlertid også av overordnede gruppeidentiteter, som tilhørighet til en nasjon eller gruppe

• Individene i et samfunn bindes sammen av tillit og felles normer, holdninger og verdier, ofte omtalt som sosial samhørighet. Studier av sosial ulikhet i helse har også sett på graden av sosial samhørighet i et samfunn og graden av sosial kapital som et menneske eller en gruppe har. Sosial deltakelse er i mange tilfeller helsefremmende, da det ofte bidrar til en opplevelse av sosial tilhørighet og motvirker ensomhet

• Ensomhet øker, særlig blant unge og eldre. Ensomhet og mangel på sosial støtte kan føre til depresjon og manglende mestring og er en risikofaktor for økt dødelighet.

Artikkeltags