Vi vil gjøre det lettere for lokale leverandører

Marianne Werp er 3.-kandidat for Øvre Eiker Høyre.

Marianne Werp er 3.-kandidat for Øvre Eiker Høyre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Øvre Eiker Høyre vil gjøre det enklere for små lokale bedrifter å kunne delta i anbudsprosesser og levere tjenester.

DEL

MeningerMange lokale bedrifter har lenge etterlyst lettere tilgang til offentlige kontrakter i Øvre Eiker, men kompliserte og ofte svært ressurskrevende anbudsprosesser gjør at mange må trekker seg. Også innkjøpskompetansen i kommunene må styrkes.

Innkjøpsmakt

Kommune-Norge gjør innkjøp for milliarder kroner hvert eneste år. Også i Øvre Eiker kjøper kommunen varer og tjenester for betydelige beløp av private. Øvre Eiker Høyre vil bruke innkjøpsmakta kommunen har for å legge til rette for at små og mellomstore lokale bedrifter kan levere til kommunen.

I dag er det ofte enklest for de store leverandørene å delta i anbudsprosessene. Det skyldes at de har ressurser til å planlegge, prise og tilpasse tilbud i tillegg til å drive bedrift. I tillegg er ikke alltid kommunen flinke nok til å benytte seg av de mulighetene vi har for å handle lokalt.

Arbeidsplasser

Vi er helt avhengige av at bedriftene i kommunen vår får flere nye arbeidsplasser i årene som kommer. Det offentlige må derfor – i tillegg til andre tiltak – også bruke innkjøpsmakta si til å skape flere jobber. I tillegg må kommunene bli smartere innkjøpere enn i dag. I dag bruker kommunene for mye tid på å kjøpe en tjeneste de allerede har definert, framfor å kjøpe noe som løser problemet. Med mer innovative anskaffelser kan man skape nye produkter i framtiden, og man får tilgang til lokale produkter som kan passe kommunen enda bedre enn hva man får gjennom store innkjøpsavtaler.

Vi vet at det kan oppleves tungt å levere tilbud til det offentlige. Vår kommune vil jobbe aktivt for at flere lokale små og mellomstore bedrifter skal få kommunen som kunde. Dette bidrar også til lavere klimautslipp ved at det vi handler reiser kortere.

Derfor vil Øvre Eiker Høyre i høst fremme forslag om å:

  • Utarbeide en handlingsplan for å øke andelen lokale innkjøp i Øvre Eiker kommune.
  • Sørge for en større andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser.
  • Gjennomføre kurs for lokale leverandører i hvordan de kommer i posisjon til å levere anbud til kommunen.

Vi har troen på at de som driver næringslivet i kommunen, har god kontroll på hva som er viktig for dem. Derfor vil vi sette oss ned med det lokale næringslivet for å finne ut hvilke hindre de opplever, når de prøver å levere produkter eller tjenester til kommunen, og vi må gjøre jobben lettere for dem.

Artikkeltags