Unødvendig eiendomsskatt

Hans Kr. Sveaas, Øvre Eiker Høyre

Hans Kr. Sveaas, Øvre Eiker Høyre Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lasse Haugens innlegg er et varmt forsvar for eiendomsskatt. Som medlem av et parti for generell økning av skattenivået, er det selvfølgelig veldig greit.

Når han forsøker omtale Øvre Eiker Høyre, er innlegget skjemmet både av unøyaktigheter og forsøk på å skape et vrengebilde av politiske motstanderes synspunkter.

Haugen er tydeligvis ikke klar over at et stort flertall av Høyres kommunestyregruppe, med ordfører i spissen, stemte mot sammenslåing med Drammen.

Han hevder, korrekt nok, at Øvre Eiker Høyre ønsket å selge Øvre Eiker Energi, ikke for kortsiktig gevinst, slik han skriver, men for å bruke den betydelige salgssummen til fondsavsetning hvor avkastningen hadde bidratt til å sikre store, nye investeringer. Samtidig hadde vi sikret arbeidsplassene og lokal drift i Øvre Eiker. Hvis det hadde vært mulig, hadde e-verket blitt slått konkurs. (E- verk kan ikke slås konkurs.) Nå fikk vi ingen gevinst, bare en potensiell utgiftsbombe og usikre arbeidsplasser.

Slik ble det, vi bøyer oss for flertallet i kommunestyret. Hvor flertallet var i befolkningen i E-verkssaken og vedrørende kommunesammenslåing, har vi ikke pålitelige tall for. Det var bemerkelsesverdig liten interesse for sakene, bortsett fra de få veldig engasjerte, både i egen og andre kommuner. Så er det vel slik at det er lovlig å argumentere for en sak som ikke har flertall. I Høyre har vi ikke for vane å finne ut hvor vinden blåser, før vi tar et standpunkt. Det er bedre å kjempe for oppslutning for de løsninger vi synes er best.

Høyre har i posisjon ført en meget ansvarlig økonomisk politikk i Øvre Eiker. Dette er bekreftet og understreket av Fylkesmannen en rekke ganger. Arbeiderpartiet derimot, ønsket for få år siden å tømme våre fond og unnlate å betale avdrag på opptatte lån, en sikker vei mot økonomisk elendighet.

Vår regjerings fornuftige politikk har ført til betydelige økte skatteinntekter for kommunene uten at skattene øker for den enkelte. Vi har derfor usvikelig tro på at nødvendige investeringer i skole kan gjennomføres uten nye skatter. Øremerking av inntekter fra eiendomsskatt er en vits, våre skatteglade opposisjonspartier kommer aldri til å gi slipp på en inntektskilde, tvert imot, de vil alltid gå tom for andres penger, og vil sannsynligvis både øke og forlenge denne skatten i all overskuelig framtid.

Eiendomsskatten er kjent, men ikke kjær. Det er en meget usosial skatt som ikke tar hensyn til den enkeltes skatteevne. Systemet er velkjent, det er innført i mange kommuner, og Arbeiderpartiet trenger ikke klage over at forslaget om utredning av eiendomsskatt ble nedstemt i Øvre Eiker kommunestyre. Det er ikke nødvendig å finne opp hjulet på nytt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken