Gå til sidens hovedinnhold

– Vi møøøøøøtes ute

1. mai er det store kusleppet

Artikkelen er over 5 år gammel

Søndag blir en stor dag for Gorosa (4 1/2) og «kullegene» i fjøset på Toppenhaug.

Ku-slepp:

1. mai er det en stor begivenhet for kuene ved Eiker Gårdsysteri. Tradisjonen tro åpnes låvedørene opp for både vårlige sprell, og en sommer med grønne marker og svalende skogsbunn med et lett dryss av kuruker. På det meste har opp mot 2.500 mennesker stelt seg opp langs gjerdene for å se våryr «kugalskap» og vilter vårdans på nært hold.

Livet tok en kuvending

Ikke minst blir det en spesiell dag for premiekua Gorosa med nummer 823 på øredobben. Siden oktober i fjor har hun og «kullegene» brukt dagene innendørs i melkeroboten og i kusenga. De har spist fem til sju timer om dagen og drøvtygget like mange. «Kusoving» er alt fra 20 minutter til to timer i døgnet.

Men det var ingen selvfølge at Gorosa skulle få oppleve en ny vår ute i friluft.

I vinter tok livet hennes en kuvending og hun holdt på å stryke med.

– Det gikk høl på en arterie på kneet og hun mistet mye blod. Det har jeg aldri opplevd med en ku før, forteller Signe Røren Dahlen i Toppenhaug Samdrift.

Kua, som det siste året har gitt over 12.000 liter melk, ble både sjanglete og melketom.

Noe av den største gleden ei ku kan ha er å komme ut om våren

Signe Røren Dahlen, Toppenhaug samdrift

LES: Vil bli blant verdens 50. beste

Gleder seg

Heldigvis – det tok ikke lang tid før dagsproduksjonen på 48 liter igjen gikk som normalt. Nå er hun både drektig med den fjerde kalven og klar for en ku-spurt ut fra fjøsen. Gorosa skal ikke bli noen «kubrems» på festdagen. Som de andre kyrne glaner hun mot vinduene. Forberedelsene er godt i gang og hun vet at noe er i ferd med å skje. Der i gården er det nok mer «mø-kultur» enn kø-kultur, når dørene åpnes.

– Kult å få komme ut, vi møøøøøtes ute, rauter hun kanskje.

– Jeg tror hun gleder seg veldig. Noe av den største gleden ei ku kan ha er å komme ut om våren, forteller Signe Røren Dahlen.

Hærskare av kyr

En hel hærskare med nær 100 dyr fra tre avdelinger i fellesfjøset skal slippes ut på sommer-beite. Senere i sommer slippes 20-30 kvigekalver.

– Når det begynner å samle seg folk 1. mai så står alle her og tripper, forteller Røren Dahlen.

På Eiker Gårdsysteri blir det også alt fra ponniridning for barn, høner, hester og sauer som kan hilses på, ostedisk og pølsekiosk, og aktiviteter med 4H.

LES: Nettsvindlere herjer i Midtfylket

SE OGSÅ: Fant eldgammel traktor etter 76 år

Kommentarer til denne saken