(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Dorota Dawidowicz fra Drammen sier hun ikke forventet meldingen i det hele tatt.

Men søndag kom den. Da tikket det inn en beskjed på telefonen til Dawidowicz, om at hennes 11 år gamle datter tilsynelatende kunne få koronavaksine.

«Når du har registrert ditt barn, vil du motta en sms for å booke time 20.–22. september», står det i meldingen.

Det skjønte Dawidowicz svært lite av. For datteren hennes fyller ikke tolv år før nærmere desember, sier hun.

– Jeg tenkte det var en glipp i systemet. For hvorfor fikk vi denne meldingen? Jeg har lest at det bare er barn som har fylt tolv år som skal få tilbud om vaksinen, sier hun.

LES OGSÅ: Halvparten av koronapasientene i Norge født i utlandet

Og Dawidowicz har helt rett. Både på Drammen kommunes og Folkehelseinstituttets hjemmesider står det opplyst at det er barn som har fylt tolv år som skal ha mulighet til å booke vaksinetimer.

Det hele berodde likevel på en misforståelse – og en noe uklar tekstmelding, ifølge smittevernoverlege Einar Sagberg.

Han sier at meldingen ikke sendes ut for å la foreldre booke vaksinetimer for barn som ikke har fylt tolv.

– Den går ut på å la foreldre registrere samtykke overfor barna, for ønsket vaksine senere. Etter at barna har fylt tolv år, skal det komme en ny melding med en lenke, som lar foreldre booke vaksinetimer. Det er begrenset hvor mange tegn vi kan få inn i SMS meldinger for å forklare alle eventualiteter, men i et brev som har gått ut til samtlige foresatte i posten står dette ganske tydelig.

Drammens Tidende har sett brevet. Der står det at dersom du fyller tolv år senere i år, vil du få tilbud om koronavaksine senere, men også at foreldrene dine kan registrere deg til vaksinering med en gang.

Den meldingen med lenke som sendes ut nå er altså ikke for vaksinebooking.

– Moren mener likevel at meldingen tilsier noe annet?

– Jeg skjønner at den kan misforstås, eller kan virke misvisende for noen. Det er noen utfordringer ved det nye systemet vi tok i bruk i slutten av forrige uke. Men booking skjer altså ikke før i neste trinn, etter at barna har fylt tolv år. Vi vil svært gjerne ha tilbakemelding om slike ting, og vil følge dette opp, sier Sagberg.

– Melding om booking skal altså ikke ut til de som ikke har fylt tolv år?

– Nei. Skjer det har det skjedd en feil, men det har vi ikke fått meldinger om per nå.

Sagberg nevner en ting til som viktig i denne sammenhengen. Dette gjelder barn som har tolvårsdag fra 20. september til og med 22. september, og kanskje også noen av dagene rett før dette.

– De vil ikke kanskje ikke rekke å få bestillingslenken før vaksinedagene. For disse må foresatte ringe vaksinetelefonen og booke time manuelt. Vi kommer til å ha jevnlige opphentingsdager videre utover høsten for å hente inn de som løpende har fylt tolv år.