(Laagendalsposten)

Denne historien er ikke påfunnet! For da Wivi Evadatter Jahnsen var på tur møtte hun på denne fjonge krabaten i blått komme mot seg.

– Jeg tenkte: «Hva gjør du her?», ler Wivi, som dro opp mobilen for å forevige møtet med en fjong påfugl.

– Måtte jo være rask i tilfelle den stakk av gårde, men det virket som om den var vant til mennesker. Den kom jo mot meg, fortsetter turgåeren.

– Morsom opplevelse

Ikke bruset den med fjærene, heller.

– Dette var jo så morsomt, og så tenkte jeg først på å ringe politiet. Men det var jo ingen vits, for de har vel annet å gjøre enn å løpe rundt i skogen for å finne en påfugl på Svartås. Da tenkte jeg heller på å legge ut noe på Facebook. Det er nok mye mer effektivt i en sak som denne, fortsetter Wivi.

Som sagt så gjort. Meldingen og en videoen på Facebook-gruppen «Du veit du er fra Kongsberg når …» skapte mye engasjement.

Det var da Laagendalspostens medarbeidere engasjerte seg, og kollega Katrine fant en melding på Finn.no om at en mann i Bergmannsveien savnet sin påfugl. En lykkelig eier svarte da lokalavisen ringte.

– Påfuglen er tilbake! Jeg er veldig glad, for den har vært borte i tre-fire dager, sier Salah Zangna.

Fant den

Han har lett etter fuglen, og fikk mandag hjelp av en venn med en hund.

– Vi fikk høre om hvor den kunne være i skogen, og fant til slutt påfuglen. Det var vanskelig å fange den, men til slutt gikk det. Nå er den tilbake hjemme hos meg. Jeg passer godt på den, men så klarte den bare å stikke av denne gangen. Jeg forstår ikke helt hvordan, sier Salah.

Og sulten var påfuglen da den kom hjem, for det var nok ikke mye å finne for en fugl som denne i skogen på Svartås.

– I avføringen var det bare gress, og det er ikke særlig til mat for påfugler, sier Salah Zangna.

Lykkelig slutt

Da Laagendalsposten forteller Wivi Evadatter Jahnsen at påfuglen er kommet hjem, blir hun glad.

– Ja, det er godt. Jeg lurte jo på om de som eide den skulle finne den igjen, sier Wivi.

Men at noen har påfugl i hagen, er kanskje ikke alle klar over. Ifølge nettsiden til Brubakkens oppdrett – som driver med hobbyhold av fugler – er påfugler enkle fugler å holde. De bør få ha sin egen store innhegning hvor den kan få utøve sin naturlig atferd, og den er plasskrevende så lenge du velger å ha en hann i flokken din.

I fangenskap spiser den hønsefor samt diverse grønt, frø, korn, fukt og bør ha noe tilskudd av animalsk protein i sin meny. Ikke rart påfuglen til Salah Zangna var litt sulten etter sin tur på Svartås?