Gå til sidens hovedinnhold

Til slutt gråt ordføreren også...

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I det siste kommunestyremøtet i Nedre Eikers 134-årige historie, ble nok en trist stund for flere av de tilstedeværende. Ordføreren ikke minst; han gråt og fortalte hvor glad han var blitt i folket.

At det hele både ble trist og vemodig er lett og forstå, særlig for mange av oss som både har sørget og kanskje også noen grått over nedleggelsen av Nedre Eiker kommune.

Kommunens behandling og begrunnelse for sammenslåingen har i alle fall vært grunn til å gråte over, selv om det ikke skal skyves under teppet at det også finnes innbyggere som er tilhengere av større enheter og har tro på Stor-Drammen.

Villedningen om Nedre Eikers elendighet

Den store misforståelse er at Nedre Eiker skulle være en liten og fattig kommune. Den lange historien viser egentlig noe annet – og den er mer enn stor nok, faktisk ideell ifølge regjeringens egne ekspertutvalg.

At vi i sin tid havnet på Robek-lista med et udekket underskudd på 50 millioner kroner skyldes nok flere års svak økonomisk styring i de seinere periodene.

Til tross for at Nedre Eikers økonomi er kraftig forbedret gjennom rekordstore overskudd de siste åra, snakker ordføreren fortsatt om at Stor-Drammen vil gi oss «større økonomiske muskler».

Er det derfor det må skjæres så voldsomt i budsjettene til nye Drammen for 2020?

Drammens langt høyere driftskostnader per innbygger må nødvendigvis bety at tjenestene kan bli redusert, ikke minst fordi felleskommunens inntektsgrunnlag ikke blir bedre av sammenslåingen.

Nytt sykehjem i spill?

Ifølge ordføreren og rådmannen kunne kommunen forlatt Robek allerede i februar 2017. Det var kanskje bedre å utsette utmeldelsen fra Robek og byggingen av nytt sykehjem til etter at sammenslåingen med Drammen var gjennomført?

Sykehjemmet i Krokstadelva burde vært prosjektert i 2015 og allerede stått ferdig: Spørsmålet blir om den nye kommunen kan prioritere sykehjem i Nedre Eiker foran ny Åskollen-skole, ny bybru og andre påkrevde investeringer i de tre kommunene.

Nå vet vi allerede at kjøttvekta avgjør, og at Nedre Eiker bare utgjør 25 prosent av den nye kommunen.

Det er lite å gjøre med sammenslåingen på nåværende tidspunkt. Nå får vi heller prøve å akseptere høyere kommunale kostnader og dårligere kår for innbyggerne.

Kanskje det en gang kommer politikere som er mer opptatt av å skape effektive, hensiktsmessige kommuner, framfor størst mulige enheter med større byråkrati og stor avstand mellom folk og beslutningstakerne.

Så får vi heller gråte litt sammen underveis.

Kommentarer til denne saken