Det er fire år til neste gang vi skal velge våre fremste kvinner og menn til nasjonalforsamlinga. I år er det de lokale personene og sakene det handler om. Vi hadde satt stor pris på om rikspolitikerne hadde ligget lavere i terrenget, enn det de har for vane å gjøre, når det er de lokale demokratiers menn og kvinner som skal velges.

Og, de skal velges på bakgrunn av de lokale sakene, ikke når oljebrønnene langs norskekysten skal plugges. Samtidig vet vi jo at de fleste partier har en sentral strategi som skal gjentas og gjentas. Det er helt greit det, men la oss høre det fra de lokale stemmene.

Vi vet likevel at en lokalprotest fra Eiker ikke blir vektlagt mye når tilbudet om TV-tid til en sentral partileder kommer. Med mindre saken/tema er pinlig stiller de alltid, hvis de ikke sender en ansatt byråkrat, da.

Når programlederen forteller at vedkommende ikke hadde anledning til å delta i debatten, vet vi at det ofte står mer på vilje enn evne.

Vår appell går til deg som skal bruke din stemme til å sørge for lokale representanter i de lokale styrer, råd og utvalg. Hør godt etter på hva rikspolitikerne sier, og spør deg selv hva betyr dette egentlig for lokalvalget. I de fleste tilfellene er svaret mest sannsynlig lite eller ingen verdens ting.

Som lokalavis blir vi ofte invitert til å møte en rikspolitiker som tar seg en tur ut i provinsen. Vi har dekket slike besøk, og kommer sikkert til å gjøre det igjen. For framtida kommer vi ikke til å la oss lokke ut på slike oppdrag, med mindre vi ser en journalistisk og lokal grunn til det.

At Jonas, Erna eller Trygve bare tar en halvtimes kaffekopp i Eiker er sikkert hyggelig, men det er neppe noen sak for Eikerbladet.

Mens vi ber rikskavaleriet ligge lavt ønsker vi å skryte av de lokale politikerne. Dere er flinke til å skrive leserinnlegg i lokalavisa, og mange av dere er også svært konkrete på hva dere vil. Fortsett med det i alle politiske farger – det er det, og dere, vi heier på.

La oss høre de lokale stemmene.

LES OGSÅ: