(Drammens Tidende)

EIKER: I februar i fjor observerte politiet at eikværingen satt i en BMW på et tettsted på Vestlandet. Ifølge politiet var han synlig beruset.

En time senere fant politibetjentene ham på en bolig tre-fire mil unna. Utenfor sto BMW-en.

Politiet mistenkte at han hadde kjørt bilen i fylla, og tok ham med til lege for blodprøve. Resultatet viste at han hadde en promille på mellom 1,1 og 1,2.

Ifølge politiet oppga han ikke sitt eget navn, men brorens navn.

Politiet oppdaget etter hvert at noe ikke stemte, og i politiavhør innrømmet 26-åringen at han hadde oppgitt brorens identitet.

Drammens Tidende har vært i kontakt med broren. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Rettssak

Å oppgi uriktige opplysninger til politiet er straffbart, og da 26-åringen ble innkalt til rettssak før jul var han tiltalt for både promillekjøring og oppgitt falsk identitet til politiet.

I tillegg er han tiltalt for kjøring uten førerkort og med falske skilter. 26-åringen ble fratatt førerkortet for alltid i en dom i 2020. Bilen var avskiltet, og påsatt skilter fra en annen bil.

26-åringen var innkalt til Sogn og Fjordane tingrett i november, men der møtte han aldri opp. Saken ble likevel gjennomført uten tiltalte til stede.

En rettssak kan gjennomføres uten tiltalte til stede hvis man ikke er avhengig av hans forklaring for pådømmelse og hvis straffen ikke er lenger enn ett år.

Fordi tiltalte ikke møtte ble politiforklaringen hans lest opp i retten. I politiforklaringen nektet han for å ha kjørt. Han hevdet at fire tilfeldig forbipasserende i en mørkeblå Audi hadde stoppet, og tilbudt seg å kjøre ham hjem. En av disse skal ha kjørt BMW-en mens tiltalte satt på. De tre andre kjørte Audi’en.

Da de kom dit han bodde, skal eikværingen ha blitt kjørt til døra av BMW-en, mens Audi-en snudde nede på hovedveien, ifølge eikværingen.

Retten tror ikke på 26-åringens politiforklaring.

– Utenfor huset til tiltalte var det spor av én bil. Det var ingen fotspor fra en person som hadde gått fra BMW-en ned til hovedveien. Det var heller ikke spor av en bil som hadde stoppet og snudd på hovedveien, står det i dommen.

Retten er ikke i tvil om at 26-åringen kjørte bilen, og dømte ham til fengsel i 50 dager og en bot på 25.000 kroner. 26-åringens advokat i denne saken, Paul-Inge Angelshaug, har ingen kommentarer til dommen.

LES OGSÅ: Drammen Street Food legger ned: – Veldig trist

Ny rettssak

I slutten av februar skal 26-åringen sone dommen. Da må han svare for en rekke bedragerier i en ny rettssak. Ifølge en tiltale skal han ha solgt skjermkortet Asus Geforce RTX 3080 på Finn.no og Facebook Marketplace 13 ganger uten at kjøperne fikk noe. Til sammen har de forsmådde kjøperne betalt inn nærmere 170.000 kroner.

Under koronaperioden var det mangel på denne typen kort og det var derfor en svært etterspurt vare for gamere. Skjermkortet er viktig for å bedre spillopplevelsen.

Skjermkort

Et skjermkort, eller grafikkort, er en del av en datamaskin. Kortets oppgave er å gjengi grafikk på skjermen. Et godt skjermkort gir bedre brukeropplevelse.

Skjermkortet som tiltalte solgte var av typen RTX 3080, og var spesielt rettet mot gamere.

Rettssaken skulle egentlig gått i Hokksund denne uken, men tiltalte møtte ikke opp der heller. Politiet ønsket å gjennomføre saken, men retten sa nei.

Politiet varsler at de vil forsøke å få gjennomført saken, mens 26-åringen er inne til soning.

Eikværingens forsvarer i bedragerisaken, advokat Haakon Borgen, synes det er vanskelig å kommentere saken fordi han ikke har fått tak i tiltalte.

Ifølge Folkeregisteret flyttet eikværingen til Vestlandet i fjor.