(Drammens Tidende)

Mange har latt seg friste av elsykkelens fortreffelighet – spesielt under korona-perioden vi står i. Det har blitt meldt om tomme butikker og stor pågang. Det til tross for at prisene på elektrifiserte tohjulinger gjerne er langt høyere enn på ordinære tråsykler.

Og med økte verdier, kommer det også økt interesse fra tyvraddene.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, bekrefter at tyvene også har vendt interessen mot elsyklene.

– Mer enn hvert fjerde sykkeltyveri meldt inn til oss i If er nå en elsykkel, sier Clementz.

– Grunnene er nok flere, men mange har kjøpt elsykkel for å bruke til og fra jobb eller skole, og da blir det rett og slett flere å stjele.

Drammen, Lier og Øvre Eiker

If har gjort en landsdekkende analyse på stjålne sykler og ser nasjonalt en nedgang i sykkeltyverier rapportert inn til dem. Men den trenden gjelder definitivt ikke i Drammen og flere av våre andre kommuner.

Om en legger fjorårets tall til grunn er det likevel en økning på 75 anmeldte sykkeltyverier i Drammen fra i fjor til i år – en økning på 58 prosent (korrigert for kommunesammenslåing, se grafikken, red.anm.).

– Det er jo veldig høye tall, men dessverre ikke helt overraskende, sier Jan Dystland, seksjonssjef for patruljeenheten ved politiet i Drammen.

Også i Lier, Øvre Eiker og Modum opplever en kraftig prosentvis økning, på henholdsvis 93 prosent, 214 prosent og 80 prosent.

Både Dystland og Clementz tror at elsykkelens verdi gjenspeiles i interessen fra tyvene.

– Markedskreftene gjelder jo også for dem, sier Dystland.

Tre millioner – og forventer mer

– I 2015 var gjennomsnittsutbetalingen på rundt 5.000 kroner for en stjålet sykkel. I 2019 hadde dette økt til 7.934 kroner – og tendensen er stadig dyrere sykler. Det kan være en følge av at det rett og slett er en rekke splitter nye dyre sykler der ute, sier Clementz.

Om en legger Ifs gjennomsnittsutbetalinger til grunn, har det med andre ord blitt stjålet sykler for tre millioner kroner i Buskerud så langt i år. Bare i Drammen havner summen på 1,7 millioner kroner. I tillegg kommer det store mørketall for sykkeltyverier som aldri blir anmeldt.

Samtidig ser If og Clementz for seg at det kommer en oppblomstring av sykkeltyverier ved jobb- og skolestart i høst. August er en toppmåned.

– Trolig vil det samme skje i år. Mange har ambisjoner om å bruke sykkel eller elsykkel til jobben nå. Vi tror at særlig nye elsykler som er kjøpt for feriepenger kan være tyveriutsatt fremover, så det er lurt å passe litt ekstra på, sier Clementz.

– Ikke vær naiv

Tallene fra politiet viser at en stor del av anmeldelsene blir henlagt.

– Det er jo en og annen som vi tar. Men det er slik at vi må prioritere, og vi må prioriterer liv og helse, forteller Dystland fra politiet.

Han er klar på at den beste måten for å få ha sykkelen sin i fred, er å sikre den godt.

– Bruk godkjente låser. Da kan det hende at tyven går forbi. Man kan ikke bare sette fra seg sykkelen ulåst, så naiv kan man ikke være. Så selv om det ikke burde være slik, så må folk ta vare på verdiene sine, sier Dystland som også har et par andre råd til sykkeleierne:

– Ta bilde av rammenummeret eller noter det ned. Det er på mange måter den eneste måten vi kan spore en sykkel som vi kommer over. Og så må man anmelde alle tyverier, uansett, avslutter Dystland.