(Drammens Tidende)

– Kraftige regnbyger ventes i østlandsområdet. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Nedbørens plassering er usikker. Lokalt er nedbøren ventet å passere 15 millimeter per time, heter det i varselet fra meteorologene.

Akkurat hvor regnet kommer til å plaske ned, er de usikre på.

Fredag ettermiddag og kveld ventes det også kraftige regnbyger i deler av Nord-Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

– Styrtregnet kan medføre lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning. Tilpass farten etter forholdene, og ha en trygg og god tur, tvitrer Vegtrafikksentralen Øst.

Unngå å kjøre i vann

I farevarselet blir folk dessuten bedt om å holde seg unna bratte skråninger og bekker med stor vannføring.

Bilister bes om å følge med på veimeldinger (175.no).

– Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 centimeter, heter det videre.

Flest i Oslo har opplevd det

I en spørreundersøkelse svarer 47 prosent i Oslo at de har vært utsatt for styrtregn med store mengder vann som samler seg i gater, veier og terreng de siste fem årene.

40 prosent i Innlandet og Viken svarer det samme. I Nord-Norge og Trøndelag er det til sammenligning bare 26 prosent som har opplevd dette. På Vestlandet er andelen 34 prosent, mens den er 38 prosent i Agder og Sør-Østlandet.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov oppdrag for forsikringsselskapet If.

(©NTB)