Hoppikonet Matti Nykänen er død: – Hadde en fantastisk evne til å fascinere og imponere

PÅ PALLEN MED HELTEN: 17. desember 1988 ble Clas Brede Bråthen (t.h.) nummer tre i storbakken i Sapporo. Det ble hans eneste pallplass i verdenscupen. Matti Nykänen (i midten).

PÅ PALLEN MED HELTEN: 17. desember 1988 ble Clas Brede Bråthen (t.h.) nummer tre i storbakken i Sapporo. Det ble hans eneste pallplass i verdenscupen. Matti Nykänen (i midten). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Finlands hoppikon Matti Nykänen har gått bort. 55-åringen vil huskes for sin enorme suksess på 1980-tallet.

DEL

(Drammens Tidende) Det er slektninger av Nykänen som opplyser om hans bortgang til den finske avisen Seiska.

– Jeg har selv nettopp hørt om det, så jeg kan ikke si mer, sier Nykänens mor Vieno til Iltalehti.

Nykänen vant fire OL-gull (tre av dem i Calgary i 1988) og fem VM-gull, mens han i verdenscupen vant 46 enkeltrenn og tok fire sammenlagtseirer. I sesongene 1982/83 og 1987/88 gikk han også til topps i den tysk-østerrikske hoppuka.

I 1985 og 1988 ble Nykänen kåret til årets idrettsutøver i Finland.

Saken fortsetter under bildet.

GÅTT BORT: Matti Nykänen ble 55 år gammel. Her fra et hopprenn i 2006.

GÅTT BORT: Matti Nykänen ble 55 år gammel. Her fra et hopprenn i 2006. Foto:

LES OGSÅ: Varsler medaljejakt på hjemmebane

– En helt og et forbilde

Med sine mange bragder blir han sett på som en av de aller største hopplegendene gjennom tidene. Karrieren varte fra 1981 til 1991.

Norges hoppsjef og mjøndøling Clas Brede Bråthen var selv aktiv hopper da Nykänen fortsatt leverte i bakken. 17. desember 1988 var de sammen på verdenscuppallen. Da tok finnen sin nest siste seier, mens Bråthen ble nummer tre. Det ble eikværingens eneste pallplass i verdenscupen.

– Det var helt uvirkelig. Han var en helt og et forbilde. Alle vi som drev med skihopping og var litt yngre enn ham var bare beundrende til alt han drev med. Når han var i toppform var det bare å prøve og kjempe om plassene bak Matti Nykänen, sier Bråthen, og legger til:

– Han satte en ny standard for idretten vår. Prestasjonsmessig er han en av tidenes desidert største skihoppere, om ikke den største.

Lokale hoppkonkurrenter

Lokale skihoppere som konkurrerte mot Matti Nykänen:

- Ole Gunnar Fidjestøl (Vikersund)

- Clas Brede Bråthen (Mjøndalen)

- Ole Bremseth (Hokksund)

- Per Bergerud (Svene)

Oste av glede

Den norske hoppsjefen forteller at Nykänen stort sett pratet finsk og at de norske hopperne var lite sammen med finnene utenom konkurransene.

– Derfor var det vanskelig å kommunisere med han. Han virket egentlig som en ganske stille og innesluttet fyr, men det blir bare en perifer betraktingen fra en utenfra.

Likevel vil eikværingen trekke fram Nykänens evne til å kose seg med ski på beina.

– Gleden av å utfolde seg i hoppbakken ser jeg på som hans aller beste egenskap. Jeg har hørt rykter om at han kunne hoppe 30 hopp om dagen og at det 30. hoppet var like gøy som det første.

Saken fortsetter under bildet.

GODE ORD: Som aktiv skihopper beundret Clas Brede Bråthen sin finske konkurrent.

GODE ORD: Som aktiv skihopper beundret Clas Brede Bråthen sin finske konkurrent. Foto:

Ble verdensmester i Oslo

Nykänen tok sin første verdenscupseier i Oberstdorf 30. desember 1981. Det ble startskuddet for mange år med suksess. Ikke lenge etterpå ble han verdensmester for første gang da han vant storbakkerennet i Holmenkollen.

Hans siste individuelle triumf kom under hoppuka i Garmisch-Partenkirchen 1. januar 1989. Nesten to måneder senere var Nykänen med å vinne laggullet under ski-VM på hjemmebane i Lahti.

I 1985 ble han for øvrig også verdensmester i skiflyging. Det skjedde i slovenske Planica.

Nykänen hadde også et liv preget av skandaler. Han ble flere ganger dømt for mishandling, og i 2004 måtte han i fengsel etter å ha knivstukket en nabo.

Etter hoppkarrieren prøvde Nykänen seg som artist. Han ga ut flere album, og i 2006 ble hans liv dramatisert i filmen «Matti».

Han etterlater seg kona Pia og tre barn fra tidligere forhold.

Alt som skjedde utenfor hoppbakken har ikke Clas Brede Bråthen noe spesielt forhold til.

– Det som slår meg på en dag som denne er at idretten vår har mistet en av de største gjennom tidene. Det er skihopperen Matti Nykänen du tenker på.

Artikkeltags