(Drammens Tidende)

MJØNDALEN: – Når du er gravid, har du krav på kontroller. Jeg skulle hatt i juli, men jeg får heller en forsinket time i august. Jeg har forsøkt å både ringe helsestasjonen og fastlegen, men får høre at det er ferieavvikling, sier Sofie Kristiansen (32).

Alle gravide har rett til gratis svangerskapsomsorg, men Kristiansen sier hun opplever at oppfølgingen i kommunen har vært fraværende denne sommeren.

Måtte gå for privat

Kristiansen forteller at hun måtte kontakte en privatpraktiserende jordmor for å få kontroll i graviditetsuke 24. Kontrollen hun skulle ha i uke 28 ble forskjøvet til uke 31. Foreløpig har hun ingen konkret plan for de videre kontrollene ettersom hun ennå ikke har vært hos jordmor.

Da hun forsøkte å ringe helsestasjonen i Mjøndalen og bestille svangerskapskontrollene allerede i mai, skal jordmoren ha vært fullbooket fram til august.

Kristiansen valgte derfor å oppsøke en privatpraktiserende jordmor.

– Der ble jeg møtt med noe helt annet. Der var det kjempeservice. Jordmoren kom hjem til meg og hadde en prat med meg og min partner. Jeg kunne sikkert tatt alt privat, men det koster ganske mye, og svangerskapskontrollene skal i utgangspunktet være gratis.

Les også

Sophie (36) fødte ti uker for tidlig: – Han virket livløs og de løp vekk med ham

Mangel på kontinuitet

Kristiansen forteller at den privatpraktiserende jordmoren ikke er den som kommer til å følge henne resten av svangerskapet.

Den førstegangsfødende moren forteller at mangelen på kontinuitet og forsinkede timer, skaper en stressende situasjon for gravide.

– Jeg har vært gjennom tre spontanaborter tidligere, og er nervøs i utgangspunktet. Jeg må si det gjør meg litt stresset og bekymret. Både fordi jeg opplever å ikke få den svangerskapskontrollene jeg har krav på, og at det blir så mange forskjellige personer å forholde seg til. Det blir vanskelig å bli godt nok kjent med dem og prate åpent om det jeg har behov for.

Les også

Merket at noe ikke stemte da Aimar var 2,5 år: Fikk sjokkbeskjed et halvt år senere

– Veldig synd

Kristiansen mener også det er leit at det skal være så forskjellig i det offentlige og private helsevesenet.

– Det er veldig synd at et skal være sånn. Det å føde et barn er en veldig stor begivenhet, og at jeg skulle få oppfølgingen jeg har krav på hadde jeg tatt for gitt. Jeg er en person som har stor tiltro til norsk helsevesen, men den får seg en liten knekk.

Hun forteller at opplevelsene som gravid i Drammen, har gjort at hun er usikker på om hun ønsker å gjennomføre nok et svangerskap i kommunen.

– Jeg er litt skeptisk. Jeg skal helt klart ha både en annen fastlege og helsestasjon, så får vi se på sykehuset hvordan opplevelsene rundt selve fødselen er. Vi skal flytte og kommer til å havne midt mellom Drammen og Tønsberg sykehus. Det kan godt tenkes at jeg velger å føde i Tønsberg.

Beklager sterkt

Inger Kristiansen Øverland er virksomhetsleder ved Mjøndalen Helsestasjon og jordmortjeneste.

Hun beklager sterkt omstendighetene som beskrives, og sier at de ønsker god dialog med gravide også i ferieperioden.

Ifølge Øverland har de hatt jordmor tilgjengelig hele sommeren med unntak av én uke. Hun forteller at flere helsestasjoner i kommunen samarbeider om sommeren slik at de ansatte får avviklet ferie.

– Derfor kan det hende man må få oppfølging av en jordmor ved en annen helsestasjon i en periode. Det gjelder i perioder med stort fødselstrykk, eller ved ansettelse av nye jordmødre.

Vil sikre gode tjenester

Virksomhetslederen forteller at det samarbeides tett mellom de ulike helsestasjonene for å sikre gode og helhetlige tjenester i kommunen. Hun har forståelse for at man ønsker å forholde seg til få og de samme personene når man er gravid.

– Dessverre er det vanskelig å unngå dette under sommerferieavvikling, og det er derfor viktig for oss å lage en plan sammen med den gravide for oppfølgingstimer, sier Øverland.