Jeg har sett disse ungene tre ganger i uken under mørketiden. I går morges kjørte jeg bak en person som plutselig bråbremser, han så ikke ungene som skulle krysse veien. Vanligvis er de flinke til å stå langt vekk fra veien, men i går sto de alt for lang ut, sier Stokke.

Etter at personen bråbremset, kjørte han videre. Bente satt med hjerte i halsen og tenkte det verste.

– De sto nederst i veien, i krysset mellom Morbergveien og Slemmestadveien. Da bilen bråbremset gikk det en støkk i meg, jeg så for meg at jeg skulle finne to barn liggende i veibanen, forteller hun.

Barna hadde hoppet godt ut i grøftekanten, da Bente kjørte forbi. De var iført mørke klær uten refleks.

Sjekk om den faktisk virker

– Skolene er flinke når det kommer til det å oppmuntre elever til å bruke refleks. Jeg har selv jobbet som lærer i Røyken kommune i femten år. Hver høst og vinter snakket vi ofte om viktigheten rundt refleksbruk.

Bente har nå et viktig budskap til foreldre. Hun forklarer at det er svært viktig at man også sjekker at refleksene faktisk virker.

– Mange klær og skolesekker har refleks, men det som skjer er at etter noen runder i vaskemaskinen og etter noen år, så fungerer refleksen dårligere. Skolesekker er dyrt, det er ikke alle som har råd til å kjøpe ny, da går de ofte i arv til lillesøster eller lillebror, sier Stokke.

Bente opplever også at det å bruke refleks ikke er "kult nok" for mange barn og ungdommer. Hun håper at klesprodusenter kan komme mer på banen og gjøre det inn med refleks.

– Jeg ser det langs busslommene, når skolebussen stopper for å plukke opp elever fra ungdomsskolen og videregående. Det er svært få av de som har på seg refleks. Klesprodusentene må gjøre det populært å bruke refleks, forteller hun.

Har du refleksen i lomma: – Ta den fram og bruk den, sier Kirsty til Guro og Julie

Vær ekstra varsom

Bente er opprørt over situasjonen i krysset mellom Morberg og Slemmestadveien. Hun håper at både bilister, foreldre og barn nå tar ansvar.

– Det er et under at det har gått så bra, i går kunne vi ha risikert å miste to barn.

Regionleder i Trygg Trafikk, Anne Marit Jordheim ber personer som ferdes ute i trafikken om å være ekstra varsom når det er mørkt eller er dårlig sikt.

– Fotgjengere og syklister må være klar over hvor vanskelig det er å bli sett uten refleks. Bilførerne har også et ekstra ansvar, og bør være ekstra oppmerksomme for fotgjengere, forteller Jordheim.

Hun forklarer at klærne som blir brukt på denne tiden av året ofte har mørkere farger en sommerklær.

– Det er viktig med flere påminnelser nå. Vi prøver å oppfordre til dette, avslutter regionlederen

NAF gir deg tips til en trygg skolevei: Tren på å gå til skolen