Hva skal jeg bli? Dette er det veldig mange 10.-klassinger som sitter og lurer på akkurat nå. Det skjønner jeg godt. Det er ikke så lett å vite hva du vil bli når du er 16 år, og når valgmulighetene er så mange.

Hvis du vet at du skal studere videre på universitet eller høgskole, kan studiespesialisering være et godt valg for deg. Hvis du ikke vet at det er den veien du skal gå, så skal du få et godt råd av meg: Velg yrkesfag! Lurer du på hvorfor? Her har du seks gode grunner til å gjøre akkurat det:


  1. Veldig gode muligheter for jobb. Ifølge NAV vil yrkesfag være en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden, og seks av ti bedrifter i NHO forteller at de mangler gode fagarbeidere. I mange yrker er du nærmest garantert jobb etter endt utdanning.
  2. Store valgmuligheter – du har over 180 yrker å velge mellom.
  3. Du får lønn mens du utdanner deg fordi du får lønn i lærlingtiden.
  4. Du lukker ingen dører ved å velge yrkesfag, tvert imot. Du har mange muligheter etter endt fagbrev, faktisk flere enn hvis du velger studiespesialisering:
    - Du kan gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning ved fagskolene.
    - Hvis du tar påbygg som gir deg studiekompetanse, eller velger studier som er spesielt tilrettelagt for deg med yrkesfaglig utdanning, kan du også studere videre ved universiteter og høgskoler.
  5. Har du lyst til å starte egen bedrift? Et mesterbrev gir deg en god leder- og etablererutdanning, og en god start som egen arbeidsgiver.
  6. Du kommer raskt ut i jobb, slipper store studielån, og kan f.eks. lettere få boliglån og komme deg raskere inn på boligmarkedet.

Mange unge har allerede forstått hvilke fantastiske muligheter som ligger i å velge yrkesfag. I 2020 var det for første gang flere som søkte seg til yrkesfag enn til studiespesialisering. Kanskje er det yrkesfag som kan bidra til at også du får oppfylt drømmene dine.


PS: Hvis rådgiveren din på ungdomsskolen eller foreldrene dine ikke allerede har forstått hvor smart det er å velge yrkesfag – vis dem dette, så skjønner kanskje de det også.