Han flyktet fra krig i Kongo og Uganda for to år siden og endte opp i Hokksund. Med full motivasjon og et sterkt ønske om å lære møter han på skolen hos voksenopplæringen i Øvre Eiker fem ganger i uka, og to ganger i uka er han på leksehjelp.

Det er på leksehjelpen i Hokksund Eikerbladet møter den 18 år gamle Samuel Daudi, som er på andre året på grunnskoleopplæring for voksne.

LES OGSÅ: Olav og Jakob (8) vil være miljøvennlige: – Ønsker meg mindre til jul

Drømmen om rørlegger

– Jeg liker veldig godt å gå på skolen. Favorittfaget mitt er norsk, sier Daudi som synes det er vanskelig å lære seg norsk, da det er mange vanskelig ord.

Han forteller videre at han har en drøm og et mål om å utdanne seg som rørlegger.

– Det ser ut som en morsom jobb, så jeg skal gå på skolen for å klare det, sier 18-åringen som forteller at han er veldig fornøyd med skolen i Hokksund. For å forstå skolen og fagene bedre er han på leksehjelp fra klokken 14 til 15 hver mandag og torsdag.

En av de som er til stede på leksehjelpen mandag ettermiddag er 70 år gamle Per Gulliksen. Han har vært lærer i over 35 år, og mange av årene jobbet han på Eiker videregående skole. Han er en av flere pensjonister fra Hokksund Rotartyklubb som stiller med leksehjelp til elevene hos voksenopplæringen.

– Jeg har selv vært på flere studieopphold i Frankrike og England og merket hvor vanskelig det var å bli integrert i et samfunn som utlending. Du har egne normer for hva du synes er bra og ikke bra, og møter du et annet samfunn, så er det ofte ikke sånn, sier 70-åringen.

Han forteller videre at det er vanskelig for de som kommer fra andre land og kanskje er analfabeter eller aldri hatt muligheten til å gå på skole å bli tatt opp i det norske samfunnet.

– Derfor tenkte jeg at jeg kanskje kunne bidra til å øke språkferdighetene litt fortere. Du blir en fremmed fugl så lenge du er dårlig i norsk, så jeg håper jeg kan hjelpe de med å integreres og lære språket.

For Gulliksen betyr det mye å kunne hjelpe til.

– Jeg synes det er veldig interessant å høre det de forteller. Noen sier de ble giftet bort veldig tidlig for eksempel og noen ble mødre som 13 åringer. Sånne historier gir et sterkt inntrykk. De synes det er godt å komme bort fra det og til et annet land.

LES OGSÅ: Vil endre budsjettet for å oppgradere skoler: – Vi har lenge uttrykt bekymring

– Håper flere ønsker å bidra

Rektor ved skolen, Sveinung Røyland, forteller at de er svært fornøyd med å få leksehjelp fra Hokksund Rotary.

– Jeg ble spurt om å fortelle litt om voksenopplæringen og inviterte de til å komme hit og se. Vi tok opp behovet for frivillig hjelp til leksehjelp. Da var det veldig fint at de ønsket å stille som frivillige, sier rektoren.

Flere av leksehjelperne har flere år som lærere i skolen, men det er ikke et krav for å være frivillig leksehjelp.

– Vi håper flere ønsker å bidra til tilbudet. Det er veldig fint for våre deltakere å møte vanlige borgere, det er en kjempefin måte å integreres på.

Hos voksenopplæringen er det elever fra 18 til 60 år. Røyland forteller at de har en overvekt av folk i 20–30 årene. Han er imponert over læreviljen til elevene.

– Det er en prosess de må bruke tid på. Det er veldig mye å ta inn på en gang. Både skolemessig og det å møte samfunnet.

– Ja, det å prøve å komme inn i en kultur er som en liten vegg. For å virkelig bli integrert er det en lang vei, sier Gulliksen.

Rektoren forteller at flere av de som går på voksenopplæringen har levd hele livet sitt i flyktningleir og aldri gått på skole.

– Det å da komme til Norge med alt det digitale med bank-ID, koder og alt mulig annet, det er vanskelig. Det kreves massekompetanse, så det å komme dit hvor en kan fungere i vårt samfunn, det er en veldig lang vei. Så det at vi har folk som er villig til å gjøre en ekstra innsats for å hjelpe dem, det er veldig fint.

Voksenopplæring i Øvre Eiker

Voksenopplæringen i Øvre Eiker ligger i Stasjonsgata og har ulike tilbud:

  • Opplæring i norsk og samfunnskunnskap
  • Grunnskoleopplæring for voksne
  • Spesialundervisning for voksne
  • Språkpraksis
  • Hjelper personer i deres målgruppe med å skrive CV og jobbsøknader, å søke godkjenning av utenlandsk utdanning og søke videregående skole.

Informasjon hentet fra Øvre Eiker kommune sine nettsider.

LES OGSÅ: Ekteparets hage i Krokstadelva er en av Drammens flotteste: – Har egentlig ikke grønne fingre