(Drammens Tidende)

DRAMMENSDISTRIKTET: De skyhøye strømprisene er en bekymring for flere lokale klubber. For Konnerud IL har produksjonen av snø blitt et pengesluk som skaper bekymring.

– Det koster mellom 10 og 20.000 kroner om dagen bare på snøkanonene. Jeg har regnet på at vi lander på 160.000 kroner for den snøproduksjonen vi har i gang nå, forteller økonomiansvarlig Jonas Juveli.

Klubben skal produsere snø fram til søndag. Da har kanonene gått i ti dager.

– Selvfølgelig er dette en stor bekymring. Det er en stor kostnad for oss, sier daglig leder i klubben, Karianne Hajum.

Konnerud IL sørger for skiløyper til mange av distriktets klubber, i tillegg til skiglade privatpersoner. Nå produserer de snø fram mot Konnerudrennet neste helg.

– Det handler om folkehelse og folk som kommer hit og går på ski. Dersom det ikke kommer snø før midten av januar for eksempel, så er det mange som får nytte av denne kunstsnøen.

I tillegg til snøproduksjon, må Konnerud IL også ut med store summer i strømutgifter knyttet til både flerbrukshallen og oppvarming av kunstgressbanen.

– Jeg tipper strømbudsjettet kommer til å sprekke med ganske mye. Vi har ikke noe ekstramidler å ta fra, så dette vil gå utover noe annet. Det er det som er bekymringen nå.

Flere er bekymret

Idrettspolitisk seniorrådgiver i Viken idrettskrets, Johan Conradson, forteller at de største utgiftene knyttet til strømmen er snøproduksjon, oppvarming av kunstgress og lyskastere.

– Vi har fått flere meldinger fra idrettslag som forteller at dette ikke kommer til å gå. Generelt sett er det relativt få idrettslag som har veldig høye strømkostnader, men de som har det har ikke råd, og må ta av oppsparte midler eller vurdere å ta betalt for at folk skal være i aktivitet.

Hajum i Konnerud IL forteller at de oppfordrer skiløperne til å vipse et beløp til klubben når de benytter seg av løypene. Det er det flere som gjør, men det dekker ikke de skyhøye strømutgiftene.

Viken idrettskrets sendte ut en spørreundersøkelse for en måned tilbake, hvor de spurte klubbene om utfordringene knyttet til strømprisene. Mange får god hjelp av kommunen til å drifte sine anlegg, men for enkelte klubber er strømregninga en stor belastning.

– For enkelte har strømmen gått fra å være 40 prosent av budsjettet til 120 prosent. En del idrettslag begynner å kjenne dette på kroppen nå, forteller Conradson, som legger til at snøproduksjon, kunstis og kunstgress er det som tar mest strøm for klubbene.

Rådgiveren uttaler seg generelt om klubbene i Viken, men forteller at det var flere drammensklubber som viste bekymring i deres respons på spørreundersøkelsen.

Dyrt å drifte

Tidligere denne uken omtalte Eikerbladet Solberg Sportsklubb og deres kunstisbane. Det er den eneste som ikke driftes av kommunen her i distriktet.

I samme sak ble strømmen et tema. Da sa Vidar Solberg, som har vært aktiv i arbeidet med de ulike banene, følgende til avisa:

– Kun strømmen for å drifte anlegget koster oss over 650.000 kroner i året. Vi kan komme til en skillevei hvor vi ikke har råd til å trykke på bryteren for å starte isbanesesongen i oktober. Det er en realitet som begynner å nærme seg.

– Vil merke det

I Mjøndalen har de foreløpig ikke diskutert utfordringene knyttet til den dyre strømmen, men daglig leder Svein Erik Gevelt, sier at dette er noe de åpenbart kommer til å kjenne på.

– For et idrettslag så svir det jo når prisen dobler seg. Vi får bare se når neste strømregning kommer. Vi vil merke det.

Gevelt forteller at de har en forutsigbar pris på undervarmen på Consto Arena, men at lyskastere og andre utgifter koster en del for klubben. Når det kommer til flere av de andre anleggene, som kunstisen på Vassenga, er det kommunen som drifter dette.

Ørjan Dimmestøl, daglig leder i Åssiden IF, forteller at den dyre strømmen ikke blir et stort problem for klubben.

– Vi har ikke så mye kostnader utendørs. Kommunen dekker lyskasterne. Det eneste vi betaler for er strømmen på klubbhuset.

– For vår del blir det ikke de store utgiftene, forklarer han.