Ingen rettssak: Vestre Viken vedtar millionbot

GODTAR BOT: Vestre Viken HF. Dette bildet viser Drammen sykehus.

GODTAR BOT: Vestre Viken HF. Dette bildet viser Drammen sykehus. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vestre Viken HF godtar politiets foretaksbot på en million kroner. Årsaken er «en helhetsvurdering» av saken der avdeling for klinisk patologi systematisk skal ha bedrevet feilkoding.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: I en pressemelding kommer det fram at helseforetaket fryktet at en rettssak i desember ville vært negativt for arbeidsmiljøet i avdelingen.

– Vi ser jo at situasjonen har vært krevende for patologisk avdeling, som følge av flere saker. Kodesaken er blant disse, og styret i Vestre Viken mener det er særdeles viktig å kunne bidra til at avdelingen kommer inn i en normal situasjon med normal rekruttering, sier styreleder Torbjørn Almlid i Vestre Viken HF til Drammens Tidende.

VIL KOMME SEG VIDERE: Styreleder Torbjørn Almlid i Vestre Viken HF.

VIL KOMME SEG VIDERE: Styreleder Torbjørn Almlid i Vestre Viken HF. Foto:

Tenker ikke skyld

I oktober omtalte DT oppsigelsene til fire av de elleve overlegene da tilsatt ved Patologen.

– Er rekrutteringsbehov årsaken til at dere godtar boten?

– Rekruttering i seg selv er ikke årsaken til at vi velger å godta boten. Vi har brukbar rekruttering inn, og det er ingen krise. Det er et helhetlig hensyn som veier tungt, og blant disse er hensynet til avdeling for klinisk patologi, sier Almlid.

På spørsmål om hvorvidt helseforetaket godtar skyld for politiets anklager om grovt aktsomt bedrageri ved å godta foretaksboten, svarer han følgende:

– Nei, det er ikke sånn vi tenker. Vi sier ja til boten for å bidra til at ting normaliserer seg, og ønsker å legge ting bak oss.

LES OGSÅ: Underbemanning på Patologen: – Kan ikke jobbe som før

Krise på Patologen

Patologen-saken kom for alvor til overflaten den 25. mai 2016. Da mottok Helfo, sykehusenes økonomiforvalter, et tips om at avdelingslederen på patologen i Drammen hadde bedt legene om å dobbeltsignere undersøkelser de ikke hadde sett på.

Politiet har i etterkant henlagt saken mot avdelingslederen. De vedtok imidlertid en bot på 1 million kroner for grovt aktsomt bedrageri i retning helseforetaket.

Vestre Viken HF valgte i utgangspunktet å ikke godta boten, og Almlid uttalte at foretaket hadde fått skylden for «bevisste handlinger begått av enkeltpersoner». De ansatte og deres tillitsvalgte sa på sin side at de følte seg kriminalisert av ledelsen.

De fortalte også om en svært vanskelig arbeidssituasjon.

– Vi lider av underbemanning, og kan ikke jobbe som før. Vi har ikke den samme kapasiteten på grunn av uro og mange møter, sa avdelingens daværende tillitsvalgte Markus Andreassen i september.

LES OGSÅ:   Overlegene slo alarm. Nå har to nye sagt opp, mens den tillitsvalgte trekker seg 

Forsvarer bot-nekt

Styreleder Almlid står imidlertid fast på at det var klokt å ikke øyeblikkelig godta politiets bot.

I dagens pressemelding heter det at styret i Vestre Vikens nei til foretaksboten har «fått fram at saken har mange sider, både faktisk og juridisk».

– Som styreleder vil jeg nå legge vekt på å støtte ledelsen og de ansatte med å normalisere situasjonen ved avdelingen, og ser fram til at alle parter samarbeider om utviklingen videre, sier Almlid i pressemeldingen fra Vestre Viken HF.

Lettede tillitsvalgte

Den norske legeforeningens foretakstillitsvalgte Toril Morken og Andrea Dobloug er glade for at styret vedtar foretaksboten.

– Avdeling for klinisk patologi i Drammen har vært preget av saken, og situasjonen har vært svært krevende for de ansatte. Nå ønsker vi å legge kodesaken bak oss for å se fremover, sier de i en felles uttalelse sitert i dagens pressemelding.

– Vi er veldig glade for avgjørelsen. Dette er en stor lettelse, legger Morken til da Drammens Tidende ringer henne.

 LES MER:

Artikkeltags