(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Torsdag 9. september var det 63 personer som ble bekreftet smittet med korona i Drammen. Det er et høyt tall, også sett i forhold til andre dager i samme periode. Den siste tiden har smittetallet i Drammen havnet et sted mellom 25 og 45 tilfeller.

Derfor er det spesielt at mandagens tall er åtte. Smittevernoverlege Einar Sagberg syns tallet er utfordrende å tolke.

Den siste tiden har kommunen opplevd en sterk økning i antall smittede. Skoleklasser er igjen i karantene, barnehager opplever smitte, og nylig har to personer dødd på Drammen sykehus etter å ha blitt smittet med korona.

Les også

Tina (39) og ektemannen var nettopp ferdig med oppussingsprosjektet da de kjøpte nytt hus: – Tullete å ikke ta sjansen

Lavere enn foregående helg

Smittevernoverlegen har ved flere anledninger den siste tiden beskrevet smittetrykket i Drammen som «høyt, men stabilt».

– Men vi ser også at tallene er lavere for denne helga enn foregående helg. Jeg tør ikke konkludere med at vi har en nedadgående kurve, men det var færre tilfeller i helgen enn vi hadde sett for oss.

– Dere kan altså ikke si at «nå går det riktig vei»?

– Det er en del faktorer som spiller inn, og som må på plass, før vi kan si noe konkret om hvorfor dette skjer. Vi må høre om laboratoriet vårt har forsinkelser av testsvar, og slike ting. Men vi har ikke fått slike signaler per nå, sier Sagberg.

Ungdomssmitte

Videregående skoler i Drammen har hatt jevnlige testregimer i 14 dager. Ungdomsskolene like så, i ti dager.

– Vi har gjort tiltak der vi vet at vi opplevde store utbrudd, og brukt testing som virkemiddel i enkelte klasser, også på barneskolenivå, samtidig som ungdomsskole og videregående tester seg fast to ganger i uken. Det finnes en del smitte utenfor skoleklassene, også. Denne kan være vanskeligere å oppdage enn ungdomssmitten, blant annet fordi testsystemet for 16–19 åringer er så intenst nå. I andre aldersgrupper kan det være tilfeller vi ikke oppdager, sier Sagberg.

Han uttalte så sent som forrige uke at vi «må leve med dette i lang tid», med tanke på høyt antall smittetilfeller.

Samtidig vaksineres flere og flere. Forrige uke ble det satt 7.500 vaksiner i Drammen, og 73 prosent av dem over 16 år er nå vaksinert to ganger.