Når store deler av landet drar på ferie, er det noen som jobber hardt. Mange tomme boliger betyr aktive tider for innbruddstyver. De velger seg som regel ut boliger etter planlegging og magefølelse, så som boligeier er det visse grep du bør og må gjøre før du reiser.

– Det skader heller ikke å tenke over hva man legger ut på nett mens man er borte, minner distriktsleder Knut Weltz i Huseiernes Landsforbund om.

 

Samarbeid med naboene

Huseierne mener at den største feilen de fleste gjør når de reiser bort, er at huset ser helt ubebodd ut.

– Man slår av alle lys, og glemmer å gi Posten beskjed om at man er bortreist. Boligen din blir et lett bytte når søppeldunkene er tomme, postkassen er full, alt lys er av og snøen som falt forrige uke fremdeles ligger i oppkjørselen, sier distriktsleder Weltz.

Et lurt triks kan være å alliere seg med naboer. Kanskje noen kan ta inn posten for deg mens du er borte, og muligens kaste litt søppel i din dunk også.

– Hvis dere deler oppkjørsel så kan naboen måke din del også hvis det fortsatt er snø, så gjengjelder du tjenesten ved en annen anledning, sier Weltz.

Saken fortsetter

 

 

Alarm

I tillegg er det viktig å installere alarm. Tyvene velger ofte minste motstands vei, og en bolig med alarm får oftere stå i fred.

– Om tyvene mot formodning skulle forsøke seg likevel, så vil dagens alarmsystemer både kunne ta bilde av inntrengerne og varsle vektere som kommer til stedet. Bare merkingen og en alarm som går av, vil skremme vekk de fleste før de rekker å ta med seg noe, sier han.

Husk at alarmen også kan varsle om brann, noe som er en fin sikkerhet i tillegg til forsikring når du er bortreist. Husk også å dra ut kontaktene på elektriske apparater når du drar.

Mange alarmsystemer har også tilleggsfunksjoner som gjør at du kan styre temperatur, lyd og lys i samme slengen.

– Det å fjernstyre lyset i visse rom slik at noe står på, gir et inntrykk av at noen er hjemme. Slike småting kan være nok til at ditt hus blir valgt bort av innbruddstyvene, sier Weltz.

 

Ikke vær for sosial

Påsken betyr familietid og hygge for de fleste av oss, og nettopp det bør være i fokus.

– Når sola skinner, skiføret er perfekt og Norge viser seg fra sin beste side, er det mange av oss som forteller om dette på sosiale medier med både tekst, bilder og innlogginger som viser akkurat hvor vi befinner oss. Pass i alle fall på at profilene dine ikke er åpne for alle, slik at de med dårlige hensikter kan finne ut at du er 50 mil unna på et blunk, sier Weltz.

Vi legger igjen mange digitale spor, og noen ganger kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang for din og familiens sikkerhet.

Sjekkliste før du reiser på ferie:

1. Alarm

Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Merk huset med beskjed om at du har alarm.

2. Gode naboer

Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten for deg, eller få Posten til å oppbevare den. Be naboen kaste litt søppel i dunken din, samt hjelpe deg med å måke oppkjørselen og følge med.

Alt dette får huset til å se bebodd ut, og da er boligen ditt mindre attraktivt for innbruddstyver.

De som hjelper deg å passe på huset, bør også være klar over hvilke metoder enkelte kriminelle bruker. Eksempler på dette er at teipbiter settes over dører, mynter legges på trappen og lignende. At teipen eller mynten fortsatt på plass, betyr at ingen er hjemme.  Det kan være en fin ting å sjekke for naboer og venner som titter innom.

3. God lås

Den vanligste veien inn og ut for en tyv er faktisk gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Ikke legg igjen en ekstranøkkel under dørmatten eller i nærmeste blomsterkrukke. La heller ikke vinduene stå i lufteposisjon.

4. Vær forsiktig i sosiale medier

Å dele ferieopplevelser er blitt veldig vanlig på sosial medier, men det kan være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver. Unngå å skrive når man reiser og når man kommer hjem.

Ikke ha en helt åpen profil slik at andre enn vennene dine kan se hvor du er hele tiden.

5. Lys og lyd

En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. En billig og grei forsikring er også å montere en bevegelsessensor med lys utenfor boligen.

6. Gjem unna verdier

Ikke la verdigjenstander som datamaskiner, nettbrett, lommebøker og nøkler ligge synlig fremme. Det kan være fristende og utslagsgivende for de som titter inn vinduene med dårlige hensikter.

7. Tenk på brannfaren

Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, datamaskin osv. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.

8. Steng vannet

Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene.

Kilde: Huseiernes Landsforbund.