(Nettavisen): Et midlertidig forbud mot eksport av palmeolje fra Indonesia trer i kraft torsdag. Landet er verdens største produsent av råvaren.

Ifølge Bloomberg står landet for en tredel av eksport av matolje.

- Dette er et av de største eksemplene på matvarenasjonalisme så langt i denne matpriskrisen, sier Tobin Gorey, matvarestrateg i Commonwealth Bank of Australia.

Palmeolje brukes i en rekke varer i landet, blant annet i sjokoladepålegg og kosmetikk. Nå innføres det et fullstendig forbud fordi det er mangel på innenlandske forsyninger av matolje, samt skyhøye priser.

Ifølge president Joko Widodo skal eksportforbudet oppheves så snart behovet på det nasjonale markedet er dekket.

Les også: Palmeolje er bedre enn sitt rykte

Mange årsaker

Det har vært mangel på råvaren i flere måneder, og krisen har blitt forsterket av dårlig regulering. I tillegg kvier produsenter seg for å selge innenlands fordi høye internasjonale priser har gjort eksporten mer lønnsom.

Myndighetene frykter også at mangelen kan føre til økte sosiale spenninger i landet.

Indonesia produserer rundt 60 prosent av verdens palmeolje, og en tredel forbrukes av hjemmemarkedet. India, Kina, EU og Pakistan er blant de største eksportkundene.

Prisene har skutt til himmelse

Prisen på palmeolje har skutt i været de siste ukene som følge av blant annet økt etterspørsel på grunn av bortfall av andre oljer, og handles nå nær det dyreste noen gang.

1. april var prisen 5625 MYR per tonn (malaysisk valuta), men har nå steget til over 6900 MYR per tonn - tilsvarende ca 1600 dollar.

Les også: Rema 1000 åpner for palmeolje: – Aller siste utvei