I dag hyller vi Maja Larsson (24)!

Den unge svenske glassblåserlærlingen er kjempeflink i sitt fag, men møter en steil og helt uforståelig holdning fra undervisningsmyndighetene i Buskerud. De krever at Maja gjennomgår en omfattende norskopplæring før hun kan avlegge fagprøve.

LES OGSÅ: Ikke så rart at de smiler 

Det er noe som heter at der fornuften slutter, overtar regelverket! Det må vel denne molbohistorien være et godt eksempel på. Maja har nemlig ingen problemer med å klare seg i Norge – verken som lærling eller i privatlivet. Hun er nå ferdig med lærlingtiden i Glasshytta i Hokksund, der hun under kyndig veiledning fra Daniel Erlandsson har blitt en mester i forme glass i alle farger og fasonger. Men så er dette med morsmålet da. Der setter det norske systemet likhetstegn mellom svensk og urdu. Et søsterspråk de færreste av oss har problemer med å forstå er ifølge utdanningsmyndighetene like gresk som gresk.

– Dette er som en dårlig svenskevits 

 Nå har 24-åringen fått nok. Hun orker ikke vente lenger på et byråkrati som arbeider i et tempo som får selv sirup til å framstå som en tyntflytende væske. Hun har derfor bestemt seg for å ta norskeksamen som privatist. Det er i og for seg bra, men det burde være unødvendig. Vi kan forstå at helsepersonell og andre som utfører arbeid med liv og helse må avlegge en eksamen i norsk. Men i likhet med tusenvis av andre svensker som arbeider i norsk servicenæring, er det helt unødvendig at reglene skal tolkes så strengt i tilfellet til Maja.

– Akkurat som mamma ville ha det 

Alle offentlige instanser trenger regler. Men i denne saken, som i en del andre, er utfordringen at det ikke fins det minste rom for å bruke skjønn. En fem minutters samtale med Maja er mer en nok til fastslå med stor overbevisning at hun klarer seg utmerket godt og at hun ikke har noen problemer med å forstå norsk. I dette tilfellet minner undervisningsmyndighetene om admiral Nelson. Han var blind på det ene øyet. Og da han seilte inn på reden i København og massakrerte den danske flåten, begynte folk å vifte med hvite flagg fra land.

Da satte Nelson kikkerten for det blinde øyet og sa: Jeg ser ingen ting.

Det ser jo så forbasket enkelt ut......