(Bygdeposten)

Skolestart!

Kjære foreldre: det er mye jobb og sabla mye å huske på. Det er mange beskjeder og det kan være krevende for en liten kropp å huske alt. Derfor: sjekk sekken hver dag. Oppi der kan det nemlig ligge viktige beskjeder – som at sønnen eller datteren skal ha hovedrollen i skolens store teaterstykke dagen etter. I den anledning håper de at du i all enkelhet kan sy et vikingkostyme med hjelm og smi sverd. Derfor må du fra dag én lage et system med fargekoder over ukas mange gjøremål. Systemet er på størrelse med en kjøleskapsdør og ble i sin tid utviklet for Norsk Hydro.

Bruker du det, kan du unngå å finne ut om skog-turen med overnatting samme dag. Avmarsj er klokken ni og du vil vel ikke stå der i nattserken klokken 04.45 og kjenne på følelsen av at nærmeste pinnebrøddeig er milevis unna? Synes du 04.45 er tidlig? Det er da du må opp, før hele menasjeriet skal ut klokken 7. Egen dusjtid legger du til helgen.

Før du reiser må du ha laget en fantastisk frokost. Nistepakken er til forveksling lik finalemenyen i Kokkekamp. Deretter en rolig og pedagogisk riktig stund med barna. Da spiser man nybakt speltbrød, tenner lys og ellers er bare gode og hyggelige mot hverandre.

For å rekke alt må både regntøy og denne hersens deigen til pinnebrød være klar på forhånd. Den lager du klokken 23.55, som avslutning på en ettermiddag med følgende ingredienser: fiskemiddag med egenproduserte gulrøtter, klesvask (minst fire maskiner), leksetid, fritidsaktiviteter, oppmannsjobb, dugnad, FAU, foreldremøter, egen trening og sengetid. En vanlig dag består av sju-åtte faste poster mellom kl. 16 og 21, når barna skal legge seg. Intim voksenkontakt må unnagjøres mellom 06.10 og 06.14 (inkludert vorspiel) på søndager, før man skal ut på topptur. Det må man, fordi det er viktig å ha ferskt bilde å legge ut på sosiale medier for å bevise at man tar foreldrerollen på alvor. NB: Husk å smile selv ved orkan.

Husk: Vær lydhør under foreldresamtaler. Det er nemlig alltid noe som kan bli bedre. Lærere har mapper og der «husker» de alt, som at det tok tre dager, mot forventet to, før alle bøkene hadde bokbind. Men slapp av. Om ti år eller sånn (pr. barn), er det verste over.

Skolestart! Kjære foreldre: det er mye jobb og sabla mye å huske på.