Samferdselsminister Ketil Solvik- Olsen (FrP) mener det er nok at vi kan hente post i kassa annenhver dag. Innsparingspotensialet skal være gedigent; minst en halv milliard kroner per år. Konsekvensen er at 3.000 postbud blir til overs. Det er fristende å stille spørsmålet om posten først og fremst er en tjenesteleverandør, eller et sysselsettingsprosjekt? Kanskje litt begge deler?

Det er et faktum at vi ikke skriver brev med blyant eller penn, putter det i konvolutt, setter på et frimerke for å få det fram til mottakeren så ofte. Jo da, noen gjør det, og kanskje ekstra mye omkring jul. Det blir likevel aldri det samme å få en digital hilsen med et pling i innboksen som et brev, en hilsen i postkassa på gamlemåten. Romantikk, sier du – ja visst. Lite effektivt også.

Det er neppe noen som kreperer av at posten bare vil komme annenhver dag. Motstandere har pekt på at analyser og prøveresultat til og fra lege og sykehus blir forsinket. Etter det jeg er kjent med brukes det bud når situasjonen er kritisk og det haster å svare på slike ting. Jeg tror heller ikke mange vil gå i fakkeltog for å få ei regning én dag før; de fleste av oss får vel knapt nok ei regning i posten. Snart er nesten alt digitalt.

«– Postens oppgave er ikke å levere overskudd, det er å levere gode posttjenester til alle i hele Norge», mener Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik. Senterpartiet vil dessuten gjeninnføre postombæring lørdager. De poengterer også at ikke alle har bredbåndtilbud som er tilfredsstillende, og at det ikke er alle som mestrer den digitale hverdagen. De har de nok rett i, men det synes likevel kostbart at alt skal være som det har vært. Vi snakker jo om én dag eller to i forskjell.

Vi må likevel benytte anledningen til å syte litt på egne vegne. Jeg er mer bekymret for at posten er i ferd med å viske ut skillene på A- og B-post. Det kan bety at du ikke får Eikerbladet den dagen du skal. Det vet vi at mange lesere ikke setter særlig stor pris på. Samtidig er det kanskje på tide å spørre om all rasjonalisering er til det gode. Er det kun effektivitet og økonomi vi skal måle hverdagen i?

LES FLERE LEDERARTIKLER HER!