Har Jonas nådd bunnen?

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leder

Arbeiderpartiet har vært i hard vær og solid motvind helt siden de skjønte at strategien for valgkampen i fjor var en skivebom. Fullbyrdelsen kom da stemmene ble talt opp i september. Om det ikke var en bunnivå da, så kom bomben fra NRK denne uka. Bare 20,1 prosent av de spurte i en meningsmåling sa de ville stemme på Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng & Co. En historisk nedtur som plasserer partiet nesten 100 år tilbake i oppslutning.

Det er lett å gi Trond Giskes oppførsel overfor unge jenter i partiet skylda. Det er selvfølgelig ingenting av det som har kommet fram, og som Giske selv har beklaget, som har fungert som en magnet på verken unge eller eldre når de stemmer ved valg, eller svarer på en meningsmåling en stresset tirsdagskveld. «Giske-saken» er hovedforklaringen, men den interne uroen og maktkampen i partiet, mellom enkeltpersoner og regioner, har vært avslørende. Et parti i balanse, driv, framgang og med gode og dagsaktuelle saker hadde ikke dratt denne frustrasjonen opp i dagen. Mye tyder på at Arbeiderpartiet har problemer med å finne seg selv, og velgerne.

Hadia Tajik, den andre, og nåværende eneste nestlederen i partiet, var modig. Hun tok varslernes sak inn i det ekstraordinære sentralstyremøtet og leste høyt fra to av «brevene» hun hadde fått. Det har skapt begeistring og respekt, men også forbannelse og forakt innad i partiet. Giske har på mange måter forårsaket det samme, selvfølgelig på en helt annen måte. Det kan likevel tyde på at polariseringen og kraftige motsetningen mellom de to også kan ha vært med å splittet partiet ytterligere. Distrikt og by er også en faktor.

Når Erna Solberg har medvind med oppløftende konjunkturer, lav kronekurs, synkende arbeidsledighet og kortere sykehuskøer er det ikke lett å være Arbeiderpartiet. Den interne konflikten har nesten har stilnet, men hva skal Arbeiderpartiet finne på? Selv om det er flere utfordringer er det ikke lett å kjempe mot Erna & co. Hun har mange flinke statsråder og «alt» synes å gå hennes vei.

Når vi også hører at andelen av landets organiserte er under 50 prosent, at LO bare har knapt halvparten av de, og at bare én av tre LO-medlemmer stemte Ap i høst, må det nesten til en blå skandale eller et blått jordskjelv for at Ap igjen skal bli «great again».

LES FLERE LEDERARTIKLER FRA EIKERBLADET HER

Artikkeltags