Hva vil du svare hvis du blir bedt om å forklare eller definere kultur? Ifølge CappelenDamm var det i faget sosialantropologi over 150 definisjoner allerede for 30 år siden. Vi blir ikke født med kultur, men født inn i kulturen. Inn i den kulturen der vi bor, avhengig av foreldre, men ikke minst tradisjoner, vaner, og sosiale regler. Kultur gir oss tilhørighet, trygghet, men også forventninger. Kultur er så mye, og så forskjellig – avhengig av hvem som ser og fra hvor.

Eiker har mange flinke kulturbærere, både enkeltpersoner, men også en del viktige fellesarenaer. I Nedre Eiker er vi inne i Norges lengste langhelg; Kulturhælja. En bredspektret massemønstring for å utøve, og for å oppleve kultur med mange inngangsmuligheter. «Folkefest og kulturelle dager» er undertittelen på «hælja» som strekker seg fra 30. mai til 16. juni. Hvor mange timer, uker og år som til sammen ligger bak for å skape dette tror jeg knapt noen kan gi svar på. Selv om det er flere profesjonelle, og dermed betalte i både arrangørkorpset og flere utøvere, er dette i all hovedsak en folkefest skapt gjennom interesse, vilje og vanvittig mange øvings – og dugnadstimer.

I august er det klart for nok et krafttak i Øvre Eiker. Hokksund by- og laksefestival har befestet seg som en tradisjon og en solid folkefest. Også i år blir dette en folkefest for tusenvis (hvis været holder da) der sang, musikk, samhold og en liten anelse innbyrdes konkurransen grendene imellom vil prege menyen. Organisasjonsmodellen foran årets festival er fintrimmet, noen solide og stabile travere har takket av, men nye har kommet til.

I Vestfossen har det den siste tida vært litt mer dramatikk. Vestfossen Marken har stått i fare. I går ble det klart at høstens arrangement blir gjennomført, men ikke på hvilket nivå. Utfordringen for dem, og for alle andre som drifter så store ting, er at det er ekstremt stor dugnadsinnsats som fordres. Vi krysser fingrene for «Marken» og at de finner stabile og gode løsninger for mange år framover. Det ville vært et stort tap dersom 2018 blir det siste året.

Derfor bør du bry deg litt mer, og engasjere deg i nærmiljøet. Det kommer både deg og naboen til gode på både kort og lang sikt. Vi vil ha levende lokalmiljø, også med andre aktører og deltakere enn de få vi har nevnt her. Vi har mange flinke kulturbærere i Eiker. Vi heier dem og hyller dem.