Et ballespark fra banken

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Hermansenteret i Mjøndalen er en institusjon som betyr mye for mange i Eiker. Senteret gir mange eldre ett av ukens høydepunkt. Et godt måltid, at de kommer seg ut fra eget hjem og at de får treffe mange andre som har levd på samme tid som dem selv. Det er kanskje din bestemor, bestefar, far, mor, onkel eller tante som hver uke er innom senteret for å oppleve et høydepunkt, både denne uka og neste uke. Noe av dem vet at de lever på lånt tid og at gjennomsnittsalderen for lengst er passert. De er likevel livskraftige og finner glede i mindre ting og hendelser enn mange av oss litt yngre klarer i dag.

BAKGRUNN: Økte bankgebyr fra 800 til 20.000 på ett år - i Modum er det gratis

Og så er det slik at de ikke har lomma, eller portemoneene, full av plastkort med magnetstripe. De har ikke smarttelefon, vipps eller andre digitale muligheter i lomma som mange av oss yngre. De har cash, kontanter. Et par hundrelapper, kanskje en 500-lapp og en tusenlapp i beholdningen når de går ut. Det er ekte penger det. I alle fall får ikke mange eldre mer ekte penger enn en seddel med bilde av Gogstadskipet, Sigrid Undset eller en torsk. Dette er penger de ser, penger de kan ta i og penger de vet hva betyr.

Når Sparebank Øst hever gebyret for å sette inn kontanter fra 800 kroner til cirka 20.000 kroner fra 31. desember 2017 til 1. januar 2018 virker det mer enn grådig, nærmest uforskammet. Vi vet at gebyrballaden ikke berører enkeltpersoner, men en «omsorgsinstitusjon» som Hermansenteret. De finnes overhodet ikke kommersielle. De byr på middag for noen tiere til dem som har bygget landet, og som kanskje til og med har avlet fram en banksjef eller to. De blir rammet er det noen bankskarpinger som bør ta en ny titt på regneark, kalkyler og prosentvis prisøkning.

Vi velger å tro at Sparebanken Øst sitt gebyrsjokk er gjort med armen under hodet. Vi kan ikke med vår beste vilje tro at de har gjort dette med overlegg og med en plan om å ramme de som utøver sosiale viktige funksjoner, slik som Hermansenteret gjør. Vi tror vettet er bedre enn som så og at dere kommer til å gjøre noen med dette. Også Eikerbladet er med på den digitale utviklingen som «alle» må være med på. Men, vi har litt magrere magemål enn det Sparebanken Øst viser fram i denne saken. Jeg håper vi på redaksjonell plass tirsdag kan gi Hermannsenteret og de gamle en god nyhet i papiravisen. Det er opp til dere i banken. God helg!

LES FLERE LEDERARTIKLER HER!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken