De siste ukers kamp og debatt har igjen løftet sjargongen på sosiale medier inn i det politiske landskapet. Noen kaller det for å si det som det er, å kalle en spade for en spade. Samtidig manes det om å snakke sant, og med anstendighet, fra høyeste politiske hold. Om det er «farse» eller «tragedie» som er mest beskrivende er vi ikke sikre på; kanskje litt av begge deler.

BAKGRUNN: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister

Klokka 8 tirsdag morgen trakk Sylvi Listhaug seg som justisminister, på Facebook. På den måten kunne hun presentere det budskapet hun ville, uten å bli avbrutt av kritiske spørsmål. Skaren med Listhaug-fans er stor, og mange av dem som følger henne jublet slett ikke. Hun har skaffet seg en unik posisjon i enkelte kretser, for både innholdet i det hun presenterer, men også formen. Selv om det tas forbehold om en uvanlig stor feilmargin i en meningsmåling presentert på TV2 tirsdag kveld, er Listhaug-effekten på velgerne stor. FrP passerer 20 prosent, og har ikke vært større på sju år. Paradoksalt nok mener mer enn 84 prosent at det var riktig av henne av å gå av, ifølge den samme målingen.

Hvem som kastet den første steinen er ikke topp-politikerne enige om; selvfølgelig. Likevel er det kanskje grunn til å trekke inn noen sitater fra Bibelen, for blant annet dem som tror litt mer enn andre, og bærer sitt kors høyt hevet: «Du skal elske din neste som deg selv», (Tredje Mosebok 19.18) og «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem (Matteus, 7.12).

Etter at Listhaug forrige uke ble presset fra skanse til skanse i Stortinget måtte hun til slutt be om en hel unnskyldning, etter nærmest å ha sagt at Arbeiderpartiet er på terroristenes side. Det er grunn til å stille spørsmål om hvor dypt den unnskyldningen sitter. På pressekonferansen, etter at hun trakk seg fra ministerposten, tordnet hun på med kraftuttrykk og beskrivelser av politiske motstandere, omtrent som ingen ting var skjedd.

Det hviler et mye større ansvar på en statsråd enn andre. Er du minister, så er du minister, hele døgnet, for hele folket. Det «glemte» Sylvi Listhaug. Derfor ble hun tvunget til å forlate sin post, før hun ble kastet.

Alt tyder på at det ikke blir mindre «Rock'n roll» med Listhaug som menig representant i Stortinget. Det kan bli enda mer krevende for Erna Solberg. Husk likevel det, Sylvi Listhaug: Å være korsbærer gir deg ikke større spillerom enn andre. Vi kommer langt nok med vanlig folkeskikk.

LES OGSÅ: Manglende lederskap, splittretorikk og umulig å diskutere med