Tidligere justisminister, og nå landbrukspolitisk talsmann for Ap, hadde lørdag tatt turen til Varlo Park og Egertorget Matfestival.

Knut Storberget fikk æren av å foreta den høytidlige åpningen av festivalen, og lanseringen av den nye foreningen Ekte Eiker.

- Når jeg ønsker å servere god mat foretrekker jeg mat fra småskala leverandører med gode produkter. Kortreist mat produsert på gården motvirker den monopolismen vi ser av å bare ha få store aktører i matmarkedet. Vi er faktisk bare 40 prosent selvberget med mat, så vi er avhengig av verden rundt oss, sier han.

-Større enn Lier

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad, viser til Lier som er godt profilert som frukt og grønnsakskommune.

- All ære til det Lier har oppnådd, her har vi mye å lære. Vi er faktisk større på frukt enn Lier, og våre kvaliteter motiverer oss til å løfte fram mat og gårdsopplevelser gjennom Ekte Eiker, sier Fjerdingstad.

Hun og Storberget tok en blindtest på eplemostene som blir laget i distriktet.

Imponert, tross regn

-Jeg er virkelig imponert over dette anlegget her på Varlo Park, det er så vakkert her, sier Storberget.

Åpningen foregikk på Dyrskueområdet, hvor melkekuer og kjøttfe-raser sto på rekke og rad.

 - Og aldri har jeg blitt akkompagnert av kuer noen gang, sa Storberget til stor latter fra tilhørere.

Regnværet har nok likevel medvirket til at det ikke er så mange som har møtt opp denne lørdagen i september.

Bildeserie:

Bildeserie

Dyr og mat på Egertorget

 

12 gårder

Ekte Eiker er et patentert fellesmerke for kvalitetsbevisste bønder fra Eiker. Og dermed også en bevisstgjøring av kortreist mat og opplevelser, en felles sammenslutning av 12 gårder som sammen vil løfte Eikerbygdene fram i lyset.

- Kommunen har bidratt i stor grad, forteller prosjektleder for næring i Øvre Eiker kommune, Kari Solberg Økland.

Sammen med jordbrukssjef Anne Bjørg Rian og bønder som har meldt sin interesse, har det i forkant vært et tett samarbeid med fire studenter i Visuell Kommunikasjon med Høyskolen i Buskerud siden januar i år. Og utarbeidelsen for en god strategiplan har gitt resultater.