Kontroll- og konstitusjonskomiteen fikk sist uke svar fra statsminister Erna Solberg (H) på sine første spørsmål til henne om trygdeskandalen.

– Jeg har tidligere opplyst til Stortinget at jeg i juni ble kjent med at Nav endret praksis. Jeg kan imidlertid ikke huske på hvilken måte jeg fanget opp dette eller tidfeste det nærmere, skrev hun da.

Komiteen undrer seg imidlertid over at statsministeren likevel vurderte det slik at det ikke var grunn for å foreta seg noe.

– På hvilken bakgrunn kan statsministeren ha kommet til denne beslutningen hvis hun samtidig ikke husker når og hvordan hun ble orientert? heter det i et nytt spørsmål som ble stilt tirsdag.

Viser til granskning

Komiteen stusser også over at Solberg i sitt forrige svar skriver at hun ikke vil kommentere saken videre før den eksterne granskingen blir avgitt.

– Mener statsministeren generelt at et nedsatt offentlig utvalg er grunn for regjeringens medlemmer å ikke svare på spørsmål fra Stortinget? Hvis ikke bes det på nytt om svar på statsministerens vurdering av tidsbruken i saken, skriver komiteen tirsdag.

Kontrollkomiteen sendte samtidig sju nye spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). I stor grad dreier dette seg om oppfølging av Navs interne rapport fra sist uke.

– Hever seg over

SVs Freddy André Øvstegård har forfattet spørsmålene som også Arbeiderpartiet og Senterpartiet i kontrollkomiteen stilte seg bak på tirsdagens møte.

– Vi kan ikke godta at statsministeren prøver å heve seg over opplysningsplikten til Stortinget ved å henvise til et utvalg som regjeringen har satt ned, sier han til NTB.

Øvstegård mener dette er uakseptabelt, både med tanke på Stortingets stilling og vårt parlamentariske system, og når det gjelder å få fram alle relevante opplysninger i saken.

Vil svare i høring

SV-politikeren peker også på at saken kunne vært avslørt tidligere dersom Solberg hadde foretatt seg noe i saken, for eksempel informert Stortinget, da hun selv ble klar over den.

Solberg har flere ganger gjentatt at det viktigste er å rydde opp i saken.

– Regjeringen skal sørge for at vi kommer til bunns i EØS-saken. Hver stein skal snus. Alle fakta skal på bordet, sa hun på sin oppsummerende pressekonferanse tirsdag.

Hun har varslet at hun vil svare på kontrollkomiteens spørsmål, ikke minst i den åpne høringen om trygdeskandalen i Stortinget 9.–10. januar.

Statsministeren har fått frist til over nyttår med å svare på de nye skriftlige spørsmålene fra komiteen i saken.

(©NTB)