Ytterligere én beboere på Fjell sykehjem har gått bort etter å ha fått påvist koronasmitte. Det var en kvinne i 90-årene som gikk bort 22. desember.

- Jeg sender mine kondolanser til de pårørende som har mistet et kjært familiemedlem. Det er alltid sårt når noen går bort, og det er ekstra sårt når det skjer inn mot eller i en høytid. At vi har et stort utbrudd som har rammet mange beboere og ansatte ved et av våre sykehjem er veldig trist. Det jobbes intenst med å begrense videre spredning av smitten for å ta best mulig vare på beboerne, sier ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune.

Totalt er det nå fire beboere som er døde etter at det ble konstatert koronasmitte ved sykehjemmet for snaue to uker siden.

12 nye

12 personer som er bosatt i Drammen kommune, har i løpet av det siste døgnet fått påvist koronasmitte. Åtte av dem er nærkontakter av tidligere kjente tilfeller. For de fire siste er smitteveien foreløpig ukjent.

- Etter fire dager på rad med færre enn ti påviste tilfeller, har vi nå tre dager på rad med mellom 10 og 20 tilfeller. Så vi har ikke noen entydig kurve på at smittetallene er på vei nedover, og de to siste ukene har vært nokså stabile. De siste sju dagene har vi hatt 70 tilfeller, og de sju dagene før det igjen hadde vi 76 tilfeller. Så vi har altså 146 tilfeller de siste to ukene, og det indikerer fortsatt et høyt smittetrykk i Drammen kommune, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Forsiktighet

Han viser til at smitten er stigende i mange norske kommuner for tiden. Det skal ikke mye til for at smittetallene stiger fort igjen også i Drammen kommune, og akkurat det oppfordrer kommuneoverlegen alle til å tenke over ved inngangen til årets julefeiring.

- Jeg håper alle koser seg litt ekstra i jula i år. Det fortjener vi alle etter å ha gjort en fantastisk innsats for å begrense spredningen av koronaviruset. Men da vil det også være synd hvis vi blir uforsiktige i jula og feirer på en sånn måte at mange blir smittet, sier Johannessen.

Det er viktig at alle følger rådene og anbefalingene som er gitt og reglene som gjelder.

- Har du tenkt deg i juleselskap sammen med andre, men våkner på julaften med luftveissymptomer, så må du gi beskjed om at du ikke kommer i juleselskapet. Hvis det er du som skal arrangere juleselskapet, så må du varsle gjestene om at du ikke kan ta imot gjester. Har du luftveissymptomer, må du sørge for å få bestilt og tatt en koronatest istedenfor å være med i juleselskapet, sier John David Johannessen.

Bruk hodet

Kommuneoverlegen oppfordrer oss alle til å tenke gjennom følgende problemstilling og kjenne litt på følelsen den gir oss:

- Hvordan vil du synes det vil være dersom du deltar i et juleselskap sammen med andre i dag og så viser det seg om en dag eller to at du er koronasmittet?

- Da må du i isolasjon til over nyttår og de du feiret julaften sammen med, må i karantene like lenge, dersom dere ikke har fulgt alle smittevernreglene til punkt og prikke.

- Jeg tror ingen vil være i den situasjonen, men med stor sikkerhet er det likevel noen av kommunens innbyggere som havner i denne situasjonen. Derfor er det viktig at alle kjenner litt ekstra godt etter før de går i juleselskap hos andre. Men er du frisk og alle i selskapet er flinke og overholder smittevernreglene, så skal det være mulig å feire en trygg julaften i hyggelig selskap, sier John David Johannessen.

Reglene for julefeiringen er at man kan invitere eller delta i private selskaper med inntil ti gjester på to av dagene i julehøytiden. Men forutsetningen for å invitere ti personer er at alle kan holde minst én meters avstand til personer de ikke bor sammen med.

- Skal du ha ti gjester, så skal du ha god plass hjemme. Dette er ikke tiden for å utfordre avstandsreglene eller ta noen sjanser. Da er det bedre å redusere antallet gjester, sier Johannessen.

Fem regler

Han ber alle som skal delta i juleselskaper med andre enn dem man bor sammen med, om å huske disse fem reglene i kveld:

  • Hold minst én – aller helst to - meters avstand til alle du ikke bor sammen med.
  • Vask hendene grundig og ofte.
  • Host eller nys i et papirtørkle eller albuekroken.
  • Dersom du skal i juleselskap med inntil ti personer utenfor din egen husstand, så begrens kontakt med andre personer så mye som mulig i forkant av juleselskapet.
  • Dropp juleselskapet hvis du har luftveissymptomer og sørg for å få tatt en koronatest istedenfor.

- Disse fem reglene gjelder alle som skal delta i juleselskap med personer utenfor egen husstand. Om det er én, fem eller ti personer utenfor egen husstand du skal feire med, spiller ingen rolle. Feirer du med andre i kveld enn dem du bor sammen med, så gjelder disse reglene. Det innebærer en risiko å møte andre, og så stiger naturlig nok risikoen for smitte der det er mange til stede, sier kommuneoverlegen.

Åpent hele jula

Kommunens koronatelefon er åpen gjennom hele jula, og teststasjonen på Sundland er åpen hver dag mellom klokka 0800 og 2200. Så alle som har behov for en koronatest, skal få tatt en test uten lang ventetid. Svar på testen kommer stort sett dagen etter at testen er tatt. I noen tilfeller kan den også komme samme dag.

- Smittevernmiljøet i Drammen kommune ønsker alle innbyggerne våre en riktig god jul. Kos dere og ta vare på hverandre. Og jo flinkere hver og en av oss er til å følge smittevernreglene og holde avstand til alle som ikke tilhører vår egen husstand, jo hyggeligere blir også julen for alle sammen, sier kommuneoverlegen.

Siden begynnelsen av mars har 1.916 personer i Drammen kommune fått påvist koronasmitte.

Nærmer seg 200 i Øvre Eiker

Kommuneoverlegen i Øvre Eiker har det siste døgnet fått bekreftet ett nytt smittetilfelle med Covid-19 (koronavirus).

Personen er nærkontakt til et tidligere kjent smittetilfelle. Det er registrert én ny nærkontakt.

Kommuneoverlegen vurderer smittemiljøet som oversiktlig. Det er med dette registrert totalt 196 bekreftede tilfeller av Covid-19 i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020 (per 24. desember 2020), hvorav 178 av disse er smittet etter sommeren.