Det er ikke alle i samfunnet som har noen å være med på i jula. Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at 16 prosent av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet.

Denne følelsen ønsker Crux og handelsstanden i Hokksund å gjøre noe med.

– Vi har store forventninger til dette, men vi har aldri gjort det før, så det blir spennende å se, sier leder for Crux Hokksund Elisabeth Spiten Engh til Eikerbladet.

LES OGSÅ: Karoline (29) styrer Eikers mest populære møtested: – Veldig lojale kunder

Ønsketre

Initiativet Crux-huset har satt i gang er et ønsketre inn mot jul. Eng forteller til Eikerbladet at mange over 18 år gruer seg til jul og derfor kan Crux-deltakere og andre i Øvre Eiker som er over 18 år skrive sine juleønsker på små hjerter. Hjertene blir hengt opp i juletreet som står i Crux bruktbutikken. Fra tirsdag kan privatpersoner og bedrifter hente lappene som henger på treet og innfri ønskene.

For å henge opp et ønske og kunne få en julegave må en opplyse om navn og kontaktinformasjon til de butikkansatte eller frivillige. På hjertene som blir hengt på treet blir alle personopplysninger anonyme.

– Hvis det er noen som ønsker å legge fra seg et ønske, hente lapp eller gi gave utenom butikkens åpningstid er det bare å kontakte meg på telefon, så skal vi ordne det. Og en kan også legge fra seg gavene en har kjøpt hos Marianne AS og Step in, så leveres de til oss, sier Engh.

Inspirasjonen til ønsketreet kom fra Crux i Hamar. De hadde gjort det samme i fjor, og Engh synes det var et veldig fint tiltak.

– Det er mange som er alene i jula og trenger en ekstra oppmuntring, som ikke er gamle, men ikke under institusjonstjenestene heller. Vi håper dette initiativet kan glede mange.

LES OGSÅ: Tyveri i Mjøndalen: – Trolig skjedd i åpningstiden

Frivillighetsarbeid

Arbeidet med gaveønsketreet er drevet av frivillig arbeid. Det er det Vala Åkerstrøm som står for. Hun har mange år med frivillig arbeid bak seg og kom til Crux for en måned siden. Som innbygger i Hokksund ønsket hun å se hva som rørte seg i Hokksund og ble positivt overrasket over arbeidet Crux gjør.

– Jeg går hjem med tårer i øynene etter å ha vært her. Jeg ser hva huset gjør med menneskene som er her, det er veldig fint. Nå har jeg høye forventninger når det kommer til ønsketreet. Det er de som mange kanskje har glemt litt, men som crux husker på, som jeg tror kan få ekstra stor glede av dette, sier Åkerstrøm.

Hun håper handelsstand i Hokksund og befolkningen i byen ser arbeidet Crux gjør og forteller at jobben Crux gjør bidrar til en meningsfylt hverdag for mange. Nå håper hun givergleden er stor hos befolkningen.

Crux har satt en pris på rundt 300 kroner når det gjelder gaver folk ønsker seg og gir bort.

– Vi har allerede fått inn noen hjerter med ønsker som henger på treet. Jeg tror det sitter langt inne hos folk å ønske seg noe her. Det er flere som sier at de tror noen andre trenger det mer enn de, men sånn er det ikke alltid, sier Engh.

Lise Gundersen er daglig leder på Step in og medlem i julekomiteen til handelsstanden i Hokksund.

– Jeg håper folk tar i bruk dette og både ønsker seg og gir. Det er et veldig fint initiativ som vi ble med på med glede. Vi håper også folk ønsker å handle lokalt når de skal gi gavene, sier Gundersen.

Engh forteller at fristen for å gi gaver er 20. desember. Crux og handelsstanden har kommet opp med et felles slagord for jula.

– Sammen skaper vi lyspunkt i jula. Det synes vi var veldig fint, sier Engh som forteller at folk ikke på nøle med å ta kontakt med henne dersom de ønsker å gi eller ønske seg noe utenom åpningstid.

LES OGSÅ: Maiken (20) gir ikke opp drømmen: – Skal prøve meg igjen