Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal du ikke lade elbilen din!

Artikkelen er over 3 år gammel

Feil lading kan føre til flere boligbranner, advarer forsikringsselskapet Gjensidige.

(Laagendalsposten)

– Med flere elbiler har vi grunn for å tro at det blir flere elbil-branner, og elbil-branner knyttet til boligbranner. For mange lader elbilen sin feil, sier Rune S. Nielsen, brannteknisk ekspert i Gjensidige i en pressemelding. 

Han mener mange ikke vet hvordan de skal lade trygt, og den vanligste feilen folk gjør er å bruke en vanlig kontakt som fast ladepunkt.

For høy belastning

– En skal ikke tukle med strøm, og må forstå risikoen, sier Nielsen. En kontinuerlig høy belastning over tid kan skape så mye varme at ledninger smelter og skaper en brann. 

– De fleste har sikkert en dobbeltkontakt på husveggen eller i garasjen, men den har de ikke lov til å bruke til fast lading, fastslår branneksperten. Kontakter beregnet til formålet skal bygges av elektriker for at en skal kunne lade trygt.

LES OGSÅ: Så mange vil velge elbil neste gang

Vanskeligere å slukke

En elbil begynner ikke å brenne lettere enn en fossilbil, men begynner det først å brenne, er det mye vanskeligere å slukke.

– Selv brannvesenet har trøbbel med å få slukket et batteri, sier Nielsen.

Gode råd for hjemmelading

  • Det beste er å installere en ladeboks.
  • Få elektriker til å legge opp en ny kurs på maks 10 ampere. 16 ampere er ikke lov når en bruker vanlig stikkontakt, men OK når en har ladeboks.
  • Få elektriker til å sjekke at elanlegget har kapasitet til mye lading over tid.
  • Ladekabelen skal ikke henge i kontakten, som vanligvis kun tåler en belastning på 0,5 kilo. Styringsboksen på ladekabelen veier ofte mellom 2 og 3 kilo. 

 

Kommentarer til denne saken