Varsler trafikkaos med snø og is – kan snø i et helt døgn

VENTER KAOS: I helgen blir det svært utfordrende kjøreforhold, ifølge meteorologen. Dette bildet er fra Stensethbakken i mars.

VENTER KAOS: I helgen blir det svært utfordrende kjøreforhold, ifølge meteorologen. Dette bildet er fra Stensethbakken i mars. Foto:

I helgen kan det komme opp mot ti centimeter med snø. Meteorologen frykter kaotiske forhold, og har sendt ut farevarsel.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMENSDISTRIKTET: Vintersesongens første snøfall er ventet i store deler av distriktet i starten av helgen.

Snøfallet skal ifølge Meteorologisk institutt starte som smått natt til fredag, før nedbørsmengdene øker på utover ettermiddagen og kvelden.

Statsmeteorolog Per Egil Haga spår at det kan komme så mye som fem-ti centimeter med snø i lavlandet.

Meteorologen spår kaos i trafikken dersom prognosene slår til.

– Uansett hvor tidlig vi varsler, er det alltid noen som er uforberedt, og da blir det kaos. Det kan bli svært utfordrende forhold for både bilister og fotgjengere, sier Haga.

I løpet av lørdagen stiger temperaturen til rundt null grader, før kvikksølvet fallet betraktelig natt til søndag. Dette kan igjen by på ekstra store utfordringer.

– Snøen som kommer fredag blir antakeligvis til slaps lørdag, før dette fryser igjen i løpet av søndagen. Da kan det fort bli isete forhold på veiene, og hålkete på gangfeltene, sier Haga.

Værforholdene gjør at meteorologene har sendt ut gult farevarsel for Buskerud.

– Nå starter vintersesongen med snø og is. Det er bare å innstille seg på det, sier Haga.

Kan snø i ett helt døgn

På torsdag forteller vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule, at det kan komme til å snø sammenhengende i et helt døgn - fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag:

– Det vil nok ikke snø like tett hele tiden, men det vil kunne snø et døgn ja, sier hun.

Ifølge henne kan starten på snøperioden bli preget av noen få plussgrader. Men det betyr ikke at nedbøren ikke vil komme som snø.

– Det kan fint snø på én til to plussgrader. Jeg er litt usikker på konsistensen, men det kan tenkes at snøen blir litt våt i kystnære strøk, sier hun.

Med snøen kommer det også noe vind, og meteorologen forteller at vi på fredag kan få opptil liten kuling i Drammensområdet, før det roer seg litt ned til frisk bris på lørdag.

Artikkeltags