Forrige uke gikk startskuddet for årets fellesferie. Trafikken på hovedveiene har økt kraftig, det samme er antall ulykker.

Tall fra Statens vegvesen viser at om lag en tredjedel av dødsulykkene i trafikken skjer i sommermånedene juni, juli og august. Dette fordi mange kjører lenger og kanskje også på veier de ikke kjenner så godt.

I fjor omkom 34 personer i sommertrafikken. I tillegg ble 198 personer hardt skadd.

UP-sjefen advarer

Sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen varsler mange kontroller i ferien.

– Vi har som målsetting å forebygge lidelser og tap av liv ved å påtale trafikanter som utgjør en risiko med deres kjøreatferd, sier han.

UP-sjefen sier de avdekker flere grove fartsovertredelser og ruskjøringer i sommerhalvåret enn ellers. Karlsens sommerbudskap er enkelt:

– En stresset og utålmodig bilist kan fort bli en farlig bilist. Vær derfor hensynsfull og oppmerksom, og hold riktig fart, sier han.

Her blir det kontroller

Utrykningspolitiet har plukket ut strekningene de skal kontrollere og patruljere i sommer. Og de er ikke redd for å avsløre hvilke strekninger det er snakk om.

Drammens Tidende har fått tilgang til oversikten for Buskerud og Vestfold. Se listen i kartet under ved å trykke på de forskjellige punktene:

Les også:

Ikke la hunden din gå for lut og kaldt vann i sommer

Norges korteste ferjetur og sommer i Holmsbu

Lappløs i rus