Det er skolestart over hele landet, og mange barn skal sykle til skolen. Sykkelgleden blir så mye større når alt fungerer som det skal.
– Viktigst av alt, en velholdt sykkel er en tryggere sykkel, sier fagpolitisk rådgiver Mats Larsen i Syklistenes Landsforening.
Henrik Aske Olstad fra Nevlunghavn i Vestfold sykler fram og tilbake til skolen. Om ettermiddagen sykler så 13-åringen fram og tilbake på fotballtrening. Til sammen blir det over ei mil om dagen.
Noen ganger sykler han også til farmor og farfar i Larvik. Dit er det 15 kilometer. Med en slikt bruk av sykkelen kreves det at den også får stell.
– Vask, stell og vedlikehold av barnas sykler er både hyggelig og nyttig å gjøre sammen med barna, som dermed kan lære seg mer og mer å ta vare på egen sykkel etter hvert som de blir eldre, uttaler Mats Larsen.
– Sett av en time, så er veldig mye gjort. Sykkelen kan bli god som ny, og barnet får større glede av den. Det er lite som slår følelsen av å suse av gårde på en ren og nysmurt sykkel, smiler Larsen.
Henrik er blitt oppmuntret av foreldrene til å ta mye av stellet selv, men trenger hjelp med noe av vedlikeholdet. Her er Mats Larsens fem punkter for klargjøring av barnets sykkel:
Lufttrykk
Sørg for at det er tilstrekkelig med luft i dekkene – både foran og bak. For lite luft i dekkene gjør det tyngre å tråkke sykkelen framover. Hva som er riktig lufttrykk, varierer mellom ulike typer dekk og dimensjoner.
Normalt er dekkene merket med anbefalt lufttrykk på siden. Mindre barn kan gjerne ha noe lavere lufttrykk. Det kan gi bedre komfort og gjør at det er lettere å nå ned til bakken.
Les også: Karina fnyser av VGs «jålete» matpakkeråd: – Utopisk å tro at den ser slik ut etter en tur i sekken
Vask – og smøring av kjede
Jevnlig rengjøring av sykkelen reduserer slitasjen. Det er best å skylle av skitt og møkk av sykkelen rett etter bruk – før det har rukket å sette seg for godt fast.
Dersom kjedet er møkkete, vil det være fornuftig å starte med en grundig rens, da skitt på kjedet vil føre til at drivverket slites raskere.
Saken fortsetter under bildet.
Bruk Zalo-vann og/eller avfettingsmiddel samt oppvaskkost eller tannbørste for å komme til på utilgjengelige steder. Etter at kjedet er rengjort og har tørket, påføres sykkelolje på kjedet. Avslutt med å tørke av overflødig olje fra kjedet.
Bremser
Sykkelens bremser må stilles inn slik at barnet kan stoppe på en rask og enkel måte. Bremsehendelen skal ikke måtte klemmes helt inn før bremsene tar, da må bremsene justeres.
Både for- og bakbrems bør ta omtrent på samme sted for å bidra til god bremseeffekt. Sjekk også at barnet når enkelt fram til bremsehendlene med sine hender, og at det klarer å klemme dem helt inn.
Les også: Neste uke kommer det mer asfalt
Setehøyde
Et for høyt sete vil gjøre sykkelturen til skolen ubehagelig. På den annen side vil et for lavt sete gjøre at barnet ikke får utnyttet kraften i tråkket på en god måte.
Saken fortsetter under bildet.
Ideelt sett skal barnet nå ned med tærne i bakken, når det sitter på setet. For barn som ikke har blitt trygge på sykkelen ennå, kan det være lurt å stille setet noe lavere, slik at det blir enklere å sette to føtter i bakken om barnet kommer ut av balanse.
Ryggsekk
Se til at barnets skolesekk sitter godt på ryggen – en tung sekk som sitter skjevt, kan være nok til å skape ubalanse.
– Slik klargjøring av barnets sykkel kan alle gjøre. Men av og til støter man på problemer eller slitasje som ikke lar seg løse med like enkle grep, for eksempel justering av gir eller trege vaiere. Da kan du levere sykkelen inn til din lokale sykkelforhandler. Det viktigste er at barnets sykkel ikke blir stående ubrukt fordi den ikke fungerer som den skal, sier Mats Larsen. (ANB)