Rekordmange melder fra om penger i utlandet

Artikkelen er over 2 år gammel

102 millioner underslått for skatt. Nær dobling på ett år,

DEL

43 personer meldte fra til Skatteetaten om uoppgitte formuer og inntekter i Buskerud i fjor. En svært kraftig økning fra året før.

I 2017 kom det inn 43 saker i Buskerud, mot 26 året før. Aldri før har så mange meldt seg via denne ordningen i fylket, ifølge Skatteetaten.

LES OGSÅ: Blankt og enstemmig avslag på å gjenåpne steinbruddet

Omfattende

Av sakene som ble ferdigbehandlet i fjor, ble det skattepliktige beløpet fastsatt til 102 millioner kroner i formue og 700 000 kroner i inntekt. Det er de skattepliktige beløpene samlet over inntil ti år.

– Det er en stor økning i antall personer som melder fra. Det viser at de aller fleste ønsker å gjøre opp for seg og handle riktig. Det gagner fellesskapet i form av skatteinntekter samtidig som den som innrapporterer slipper straff. Det gjør også at de lovlig kan bruke pengene i Norge, sier Jens Erik Holmås, avdelingsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

Slipper straffeskatt

Frivillig retting er en ordning der du forteller Skatteetaten om verdier som skulle ha vært oppgitt til beskatning. Du må betale skatten, men du slipper tilleggsskatt og eventuell anmeldelse. Opplysninger må gis til Skatteetaten på eget initiativ og være en fullstendig oversikt over alle dine verdier. Ordningen gjelder for verdier i både utlandet og Norge, og for personer og selskaper.

På landsbasis var det nesten en dobling i antall personer som meldte frivillig retting, 924 saker mot 515 året før. De fastsatte beløpene var 8,7 milliarder kroner i formue og 280 millioner kroner i inntekt.

Internasjonalt samarbeid

De siste årene har det vært mye oppmerksomhet om økt åpenhet om finansielle forhold internasjonalt. Det gjelder både lekkasjer og den nye automatiske utvekslingen av finansiell informasjon mellom skatteadministrasjoner i 50 land som begynte i september i fjor. Til høsten vil utvekslingen bli utvidet med 50 nye land, inkludert Sveits.   

Mer vanlig med utenlandsforhold

Det er stor variasjon i sakene, både i størrelsen på beløpene og bakgrunnen til at pengene ikke tidligere har blitt oppgitt til beskatning. Det har vært en økning i antall saker som dreier seg om noen hundretusener, mens det har blitt færre som dreier seg om flerfoldige millioner. 

De siste ti-årene har det blitt mye vanligere å ha et utenlandsforhold som fører til at flere for eksempel har en konto i utlandet. Dermed har det blitt mange flere som har forhold hvor det kan være aktuelt med frivillig retting.

Tall for frivillig retting i Skatt sør

Innrapporterte saker/år

2017

2016

Totalt

127

74

Buskerud

43

26

Vestfold

37

17

Telemark

14

12

Agder

33

5

KILDE: Skatt Øst

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken