NEDRE BUSKERUD: Tirsdag begynte rettssaken mot de seks personene som er tiltalt for å trene opp og bruke hunder til kamper mot andre dyr. I Norge er det ikke lov å bruke dyr til kamper.

For å trene hundene har de tiltalte sluppet hundene løs på levende dyr som kaniner, katt, rotter, rev og villsvin, og latt dem bite dem i hjel ifølge tiltalen.

– De har vist mangel på respekt for dyr og misbrukt dem for egen hensikt, sa aktor, statsadvokat Inge Svae-Grotli i sitt innledningsforedrag.

Ifølge ham gikk det så langt at hundene ble farlig både for dyr og mennesker. Da politiet aksjonerte mot de involverte i 2015 ble flere av hundene karakterisert som farlige og avlivet.

LES OGSÅ: Smykker for 27.000 kroner ble borte da moren døde på Drammen sykehus

– Dyr har følelser

– Det er helt forferdelig at folk kan få seg til å gjøre noe sånt. Det er ikke lov å utsette dyr for unødig lidelse, sier styreleder Aud Vogt Johansen i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Drammen og omegn.

– Alle dyr har følelser. De opplever angst og redsel og i dette tilfellet dødsangst. Det er vitenskapelig bevist at dyr har følelser, sier Vogt Johansen.

Avviste skyld

To av de tiltalte, et samboerpar fra Buskerud, er blant de tiltalte. De avviste at de hadde trent hundene til å drepe, men innrømmet at de ved noen få tilfeller hadde sluppet løs hundene på andre dyr. Men ifølge dem skal det ha skjedd i mye mindre grad enn tiltalen.

Begge innrømmer imidlertid å ha skaffet et falsk hundepass fra dyreklinikken hvor kvinnen jobbet. Passet ble brukt til å innføre en hund ulovlig til Norge.  Mannen innrømmet også å ha innført en villsvinunge ulovlig til Norge. Villsvin er uønsket i Norge.

Onsdag fortsetter saken med forklaring fra den mannen fra Buskerud.

Det er satt av åtte uker til rettssaken. De tilltalte risikerer inntil tre års fengsel hvis de skulle bli dømt.

LES OGSÅ: Den nye presten: – Jeg er redd for å bruke «prestestemmen»