Gå til sidens hovedinnhold

6 av 10 lokalpolitikere støtter post annenhver dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Den politiske viljen til å betale mer for posttjenester er liten, påpeker forbundsleder.

Over 60 prosent av lokalpolitikerne har stor eller delvis forståelse for at det er nødvendig å kutte i utdelingsdager av post, viser en fersk undersøkelse. NorgesBarometeret har spurt 1.741 kommunestyrerepresentanter, ordførere og rådmenn fra 390 kommuner.

– Undersøkelsen bekrefter vår mistanke om at den politiske viljen til å betale mer for posttjenester er liten, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Utbygging av bredbånd

Lokalpolitikerne har forståelse for at Posten ikke kan opprettholde utdeling av post fem dager i uken når brevvolumene faller drastisk.

Over 60 prosent av de spurte vil i stedet styrke utbygging av bredbånd og omlegging til digital kommunikasjon med innbyggerne med deler av pengene som i dag brukes til kjøp av ulønnsomme posttjenester. Alle partier bortsett fra Sp og SV deler dette synet.

– Dette er en tilnærming også de postansatte støtter, under forutsetning av at det settes av tid og penger til å gjennomføre gode omstillingsprosesser, poengterer Øverland.

Dårlig idé

I dag er behovet for statlige kjøp av ulønnsomme posttjenester beregnet til cirka 700 millioner kroner i året. Dette beløpet vil øke til rundt én milliard i løpet av noen få år.

– Da har vi i realiteten to valg. Enten må det kuttes i tjenestetilbudet, eller så må Posten tappes for penger. Det siste vil forringe Postens konkurransekraft i møtet med framtidens utfordringer. Det synes vi er en dårlig idé, sier Øverland.

Forståelsen for å kutte i utdelingsdager av post er, ifølge undersøkelsen, minst i Sp og SV. I alle andre partier er det større forståelse for å kutte enn å opprettholde antallet omdelingsdager.

Må bli en reduksjon

Regjeringens forslag er å redusere utdelingen av post fra fem dager til annenhver dag fra 2020. Postkom, som er fagorganisasjonen for postansatte, har tidligere godtatt dette forslaget i et høringssvar til Samferdselsdepartementet.

– Vi har innsett at det må bli en reduksjon i antall omdelingsdager når brevvolumene faller. Da er det bedre å ta omstillingene i tide enn å vente til vi står på kanten av stupet og blir tvunget til nedskjæringer. Derfor har også vi som fagforbund gitt vår støtte til at antallet omdelingsdager reduseres, forklarer Postkom-lederen.

Les også:  100 år tilbake i tid på Temte gård

Saken fortsetter under bildet.

Tomme postbiler

Stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) sier at undersøkelsen bare bekrefter det Posten har tatt til orde for og det faktum at vi sender stadig færre tradisjonelle brev.

– Så lenge antall brev per husstand synker dramatisk, er det ingen grunn til å kjøre rundt med tomme postbiler for å opprettholde en tjeneste det ikke er behov for. Det er også dårlig miljøpolitikk, sier Stordalen til ANB.

I Danmark ble det lagt om til postgang kun én dag i uken fra 1. januar, og Postens prognoser peker mot 300–400 millioner brev i 2020, det vil si det halve av dagens nivå.

– Konsekvensen må bli færre dager med postombæring. Det er ikke hensiktsmessig å fortsette med utdeling av post fem dager i uken så lenge det ikke er brev å kjøre ut, sier Frp-politikeren, som støtter lokalpolitikernes vilje til utbygging av bredbånd og omlegging til digital kommunikasjon.

– Brukervennlige digitale plattformer for innbyggerne er noe regjeringen er opptatt av og vil fortsette med, understreker han. (ANB)

Kommentarer til denne saken