Gå til sidens hovedinnhold

Frp mener Ap vingler

Artikkelen er over 4 år gammel

Fremskrittspartiet er oppgitt over det de kaller «Arbeiderpartiets vingling» i spørsmålet om kommunereformen.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad er oppgitt over det han oppfatter som vingling fra Arbeiderpartiet i spørsmålet om kommunesammenslåinger.

– Straks Ap fant ut at noen av fylkesmennenes tilrådninger kom til å bli upopulære, så glemte de at de selv mente at Fylkesmannen burde komme med en tilråding til Stortinget, sier Njåstad til NTB.

 

– Dette føyer seg inn i rekken av vinglete oppførsel i kommunereformsaken fra Aps side, fortsetter Njåstad, som leder Stortingets kommunalkomité.

Stemte for

Arbeiderpartiets Helga Pedersen har flere ganger den siste tiden anført at fylkesmennene kun skulle oppsummere kommunale prosesser og ikke tegne nye kommunekart.

Men i juni sluttet Ap opp om følgende formulering da kommunereformen var til behandling på Stortinget:

«Stortinget ber regjeringa syta for at fylkesmennene kjem med si tilråding om kommunestrukturen i fylket etter at kommunane har gjort sine vedtak seinast 1. juli 2016».

 

– Ap mener nå at Fylkesmannen ikke bør komme med konkrete forslag til sammenslåinger, selv om de stemte for dette i Stortinget i fjor, hevder Njåstad.

Pedersen avviser blankt kritikken fra Fremskrittspartiet og mener den er misforstått.

Avviser kritikken

– Det var aldri vår intensjon å gi tilslutning til å endre Fylkesmannens mandat. Det var dato og tidsfrister som var temaet den gangen, sier Aps kommunalpolitiske talsperson til NTB.

Ifølge Pedersen skulle vedtaket sikre at fylkesmennene ventet med å oppsummere prosessene til kommunene var i havn med sine prosesser.

Dette føyer seg inn i rekken av vinglete oppførsel i kommunereformsaken fra Aps side.

Helge André Njåstad, Fremskrittspartiet

– Hensikten var å forhindre situasjoner som i Buskerud, der Fylkesmannen hadde et ferdigtegnet kart lenge før kommunenes frist til å svare gikk ut.

– Vi har aldri gitt vår støtte til å omdefinere fylkesmennenes rolle, slik Njåstad en rekke ganger har hevdet, sier hun.

Pedersen viser til at Ap i forbindelse med kommuneproposisjonen i vår fremmet forslag om at regjeringen skulle understreke overfor fylkesmennene at deres rolle skulle være «å veilede kommunene og oppsummere prosessene, og ikke overprøve lokaldemokratiske beslutninger». (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken