Høie slo Ap med to år

Ansatte og sykehusene skal ha mye av æren for jobben de gjør, mener Bent Høie.

Ansatte og sykehusene skal ha mye av æren for jobben de gjør, mener Bent Høie. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Helseminister Bent Høie (H) har oppfylt Aps viktigste helseløfte to år før tiden.

DEL

Løftet som Arbeiderpartiet frontet under den forrige valgkampen i 2013, var å legge til rette for én million flere behandlinger og utredninger i 2017 enn i 2012. Målet ble innfridd under den nåværende regjeringen i 2015, ifølge tall fra Samdata samme år.

– I tillegg til at Høyre og Frp har brukt to år mindre enn Aps planlagte løfte, har ventetidene gått ned. Flere får hjelp, og helsekøen er redusert med 56.000 personer, påpeker Høie overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fire punkter

Høyre-statsråden nevner spesielt fire punkter, ved siden av innsatsen til de ansatte ved sykehusene, som årsak til at regjeringen bruker kortere tid på å innføre Aps valgkampløfter.

  • Taket for hvor mange pasienter et offentlig sykehus kan behandle, er fjernet.
  • Økt betaling for sykehusenes aktivitet. Det vil si at sykehusene får mer betalt når det behandles flere pasienter.
  • Regjeringen har kjøpt mer ledig kapasitet fra det private.
  • Innføringen av reformen fritt behandlingsvalg.

– Resultatene for pasientene er det viktigste. Det handler om å få mer helse ut av pengene som bevilges, understreker Høyre-statsråden.

Les også: Tre milliarder unna målet

Fikk kritikk

Helseministeren ble møtt med en bølge av kritikk fra flere hold, deriblant Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen, etter torsdagens fremleggelse av statsbudsjettet for 2017.

Micaelsen spurte blant annet om hvor det ble av de resterende tre milliardene som Høie hadde gått til valg på i 2013. Sykehusene får ytterligere 1,9 milliarder i 2017-budsjettet. Det betyr at helseministeren har gitt 9 av 12 milliarder kroner som han lovet til sykehusene i denne stortingsperioden.

–Selv om vi ikke nådde målet, har vi likevel hatt en høyere vekst i pasientbehandlingen i våre fire budsjetter i forhold til hva de rødgrønne fikk vedtatt i sine åtte, minner Høie om.

Ventetidene har gått ned, flere får hjelp og helsekøene er redusert med 56.000 personer.

Bent Høie, helseminister (H)

Annerledes Norge

Sykehus-milliardene som har uteblitt begrunner Høie med at situasjonen i Norge er annerledes i 2016 enn den var i 2013.

– Vi har opplevd et kraftig fall i oljeprisen, økt arbeidsledighet og en flyktningkrise som fremdeles har virkninger i økonomien. Helsesektoren har også måttet ta konsekvensen av disse endringene, forklarer Høie.

Likevel framhever han pasientvekst, en sunnere sykehusøkonomi, rekordhøye investeringer og overskudd i de fire helseregionene. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken