– Det er viktig for meg å ikke kaste bort mange års utdannelse

JUSS: Deimante Kaupaaite og Simarjit Kaus Gill fra Eiker vgs i samtale med kommuneadvokat Halvard Grønli

JUSS: Deimante Kaupaaite og Simarjit Kaus Gill fra Eiker vgs i samtale med kommuneadvokat Halvard Grønli Foto:

Av

Hokksund ungdomsskole fyltes opp av elever og foreldre, på jakt etter kunnskap og inspirasjon. Noen var mer målrettede enn andre.

DEL

(Bygdeposten) Onsdag 30. januar ble yrkes- og utdanningsmessa i Eiker arrangert for sjette gang. Messa er et stort samarbeidsprosjekt mellom Eiker videregående skole, NAV Øvre Eiker, Nedre Eiker kommune, Øvre Eiker kommune og et stort antall frivillige fra Mjøndalen og Hokksund Rotary Klubb.

Nesten 1000 personer besøkte messa i år, både elever fra 10.-klassene i Øvre og Nedre Eiker med foresatte, VG3-elevene fra Eiker videregående og Voksenopplæringen i begge kommuner.  Godt over 100 representanter for ulike yrker og akademiske og yrkesrettede utdanninger brukte av fritiden sin på å orientere og svare på spørsmål fra elevene.

Inspirerende

Ved advokatstanden i messehallen står Deimante Kaupaite (18) og Simarjit Kaur Gitt (18) i ivrig samtale med kommuneadvokat Halvard Grønli. Jentene går 3. klasse studiespesialisering på Eiker videregående og har klare tanker om hva de vil videre.

– Vi var her på messa i 1. klasse også, men da var jeg mindre bevisst på yrkesvalg. Nå er det en annen og enda bedre opplevelse å komme på messa fordi veien videre er mye klarere. Jeg tenker å studere juss, og da er det fint å få snakke med dem som jobber advokater, sier Deimante.

Hun er spesielt interessert i å få høre om mulighetene etter endt utdanning.

– Det er jo viktig for meg å få vite at jeg ikke kaster bort mange års utdannelse hvis jeg ikke får jobbe etterpå eller må jobbe med noe jeg ikke liker. Men nå ser jeg alle mulighetene etter endt studium, så jeg er inspirert.

Vil kombinere fag

Klassevenninnen Simarjit er også interessert i juss, men tenker å kombinere fag.

– Vi har vært på foredrag med universitetene for å få høre mer om mulighetene der. Det var nyttig, og jeg tenker at en eller annen form for internasjonale studier, kombinert med statsvitenskap og juss, passer meg bra, sier hun.

Jentene er svært positive til at det finnes et lokalt messetilbud hvor de kan finne ut mer om studier videre og yrkesvalg.

– Det er utdanningsmesse på Lillestrøm også. Det er langt å reise, så det er kjempebra at det arrangeres messe her i Hokksund, mener jentene før de fortsetter turen rundt i messehallen.

(Saken fortsetter under bildet)

Yrende liv i utstillerhallen på messa.

Yrende liv i utstillerhallen på messa. Foto:

–Tenk på hva som passer deg

Rådmann i Øvre Eiker kommune, Trude Andresen, besøkte også yrkes- og utdanningsmessa. Hun håper elevene tenker seg godt om når de velger fag.

– Ikke tenk så mye på hva andre forventer, men velg etter hva du liker og er god på, oppfordrer hun. Rådmannen trekker fram ulike yrker som det vil bli stort behov for også framover.

– Hvis jeg skal dra fram noen spesielt, vet vi at det kommer til å bli bruk for fagarbeidere av alle slag i framtida, så studiespesialisering trenger ikke å være det riktige valget for deg. I kommunen har vi behov for gode medarbeidere innen mange ulike yrkesgrupper, og det er en mye mer spennende og variert arbeidsplass enn mange tror, avslutter hun.

Artikkeltags