(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Lokalt politi bekrefter saken overfor VG. Nordmennene skal ha blitt pågrepet natt til fredag, men ble løslatt i 17-tiden igjen.

Drammens Tidende har snakket med to ungdommer fra drammensdistriktet, en gutt og en jente, som begge er 18 år og russ neste år.

Begge var tilstede i hovedgata på Kos natt til fredag, og de forteller at fire av de elleve ungdommene som ble fengslet er fra drammensdistriktet.

Har du nyhetstips, bilder eller video? 

– Ikke gøy å se på

Ifølge ungdommene fra drammensdistriktet brøt det ut slåsskamp mellom to russebusser fra andre steder i Norge.

– Vi hørte at det skulle være slåsskamp mellom to busser og gikk bort for å se hva som skjedde. Plutselig så vi voksne menn som begynte å slå ungdommene, forteller den 18 år gamle jenta og fortsetter:

– Det var ikke gøy å se på.

Hun forteller at det var veldig mange folk til stede, som gjorde det vanskelig å få oversikt. Hun er usikker på hvor lenge det varte, og valgte å trekke seg unna etter kort tid.

– Guttene sa vi måtte komme oss bort før det ble for farlig.

Venner i fengsel

Drammens Tidende snakker med gutten fra Drammen like før han går på flyet på vei hjem til Norge. Han forteller at de er rundt 30 stykker fra drammensbussen som har vært på tur til den greske øya.

Rundt ti av dem reiste hjem fredag ettermiddag, mens en del andre ikke rakk flyet på grunn av hendelsen natt til fredag.

Totalt er det ungdommer fra to guttebusser og én jentebuss på ferie i Kos fra drammensdistriktet, ifølge ungdommene.

Gutten Drammens Tidende har snakket med dro selv til fengselet for å komme i kontakt med guttene som er pågrepet. De er alle venner av ham.

– To av mine bestekompiser har blitt satt i fengsel uten at de har gjort noe. De var bare vitner, sier jenta.

Selv reiser jentegjengen, som er på en buss fra Drammen, hjem natt til mandag.

Mye bråk mellom russ

– Ambassaden i Aten er i kontakt med lokale myndigheter og vil yte konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier pressevakt Kari Eken Wollebæk i Utenriksdepartementet.

De pågrepne skal være deltakere på en tur for kommende russ. VG har snakket med fem ulike personer, med nær kjennskap til hendelsene den siste uken, som alle sier at det natt til fredag var planlagt en slåsskamp mellom russ fra to ulike norske byer. Flere vitner sier at det har vært slåsskamper gjennom hele uken. Avisen har fått tilsendt to videoer som viser brutale slåsskamper, der nordmenn skal være involvert.

En av turdeltakerne forteller at de pågrepne ble tatt av politiet i hovedbargaten på Kos mellom halv ett og halv to natt til fredag.

– Ingen forsto hva som skjedde, sier han.

Daglig leder på West Bar på Kos, Ronny Helmersen, sier til Dagbladet at det har vært «ypping og bråking» over flere dager mellom ungdom fra to russebusser.

Etter det Dagbladet kjenner til, skulle russen etter planen hjem med fly til Norge fredag. Ingen av dem som ble satt på glattcelle rakk flyet, ifølge Helmersen.

Politiet på Kos sier til avisen at det er snakk om ti nordmenn og én polsk statsborger. Ikke elleve nordmenn, slik det først ble meldt.