Gå til sidens hovedinnhold

Minister på skolebenken i bushen

Artikkelen er over 3 år gammel

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) kom til Krokstadelva for å få et lynkurs i hvordan man kartlegger ulike naturtyper. Skogeierlaget ble tatt på senga.

For mange vil dette være like spennende som den gråværsdagen værgudene bød på. Introduksjon i naturtypekartlegging har trolig økende interesse, men det bli ikke store folkeansamlinger. Ministeren fant likevel dagen nytting ved Bjørkedokk i Krokstadelva

– Det var veldig interessant å se den praktiske kartleggingen og utviklingsprogrammet som blir brukt, sier Elvestuen.

Statsråden var på tur med et følge av naturkartleggere, og representanter fra Miljødirektoratet, Eiker skogeierlag og Nedre Eiker kommune. Han kom for å lære, og måtte også opp til en aldri så liten eksamen.

Spesielt område

Krokstadelva er et område som er spesielt interessant fordi grunnen er kalkrik, og biologene ønsker å se på ulike økosystemer og skogtyper som trives godt i denne type jordsmonn.

– Det tar normalt tre år å bli en god kartlegger, men Elvestuen skal få prøve seg i løpet av turen ved Bjørkedokk, smilte biolog Magnus Nygård.

Ifølge ekspertene fra Miljødirektoratet, Anne Sundbye og Heidrun Ullerud, og kartleggerne Magnus Nygård og Stine Wiger Elvigen, er det klare retningslinjer for hvordan kartleggingen gjøres.

Vitenskapelig bevis

– Vi går gjennom de ulike naturtype-miljøene hvor de forskjellige plantene trives. Områdene og kategoriene er tydelige og vitenskapelig bevist, forklarer biolog Magnus Nygård.

Bak ligger det forskning, studier av litteratur og samarbeid med blant annet Landbruksdepartementet.

I det kalkrike jordsmonnet trives mange truede arter som mange av orkideene vi kan finne i Nedre Eiker. I kommunen er det registrert hele 24 av 37 kjente orkidéarter i Norge. Rød Skogfrue er en av de mest sjeldne, og den finnes i Bjørkedokk-området.

– Vi fikk se den, men dessverre uten den røde blomsten, forteller Elvestuen etter turen.

Uansett virket han veldig fornøyd med introduksjonen og skogsturen. Han var også litt stolt av å ha kartlagt sitt eget område i Krokstadskogen.

– Området jeg fikk kartlegge er «Lågurtlyngfurukalkskog», sier ministeren og viser avmerket område på nettbrettet.

Les også

Jakten på den røde frue

 

Lokal begeistring- og misnøye

Ordfører Bent Inge Bye var også med på rundturen. Han var klar på at dette er viktig arbeid for å kunne ta korrekte avgjørelser når det gjelder boligutbygging og andre inngrep i naturen.

– Kunnskap er det viktigste vi kan ha, sier han engasjert.

Ikke alle er like uforbeholdent begeistret. Eiker skogeierlag deltok på introduksjonen med to personer.

– Skogeierforbundet støtter ikke kartleggingen. Vi mener områdene er for tilfeldig utvalgt, sier leder i Eiker skogeierlag, Knut Sønju.

Sønju er allikevel tydelig på at de ikke er imot vitenskapelig kartlegging, men er engstelig for statlig press og restriksjoner på utnyttelsen av skogen.

– Vi ble for kort tid siden gjort oppmerksom på at store arealer i Eiker skal kartlegges i løpet av sommeren, sier Sønju.

Etter turen er han fornøyd med kommunikasjonen, og sier han fikk god dialog med alle parter.

– Det vi ikke er fornøyd med er at det ble gjort grep vi ikke ble gjort kjent med i forkant, sier lederen.

Bildeserie

Se bildene fra ministerbesøket

FAKTA

  • Biolog Magnus Nygaard demonstrerte for ministeren og presse hvordan de bruker metoden "Natur i Norge" til å kartlegge ulike naturtyper lokalt.
  • Kartleggingen landet rundt startet i 2015.
  • Målet er å publisere og gjøre all informasjon tilgjengelig innen utgangen av inneværende år.
  • Resultatet av denne kartleggingen skal inngå i et økologisk grunnkart for Norge.
  • Grunnkartet skal vise hvor vi finner natur som det er viktig å ha kunnskap om når man for eksempel planlegger bevaringstiltak, inngrep, arealbruk eller næringsvirksomhet.
  • I 2018 vil regjeringen bruke omlag 103 mill. kr. til naturkartlegging og arbeidet med det økologiske grunnkartet.

Les også

100 år tilbake i tid på Temte gård

 

Kommentarer til denne saken